BROAGER.DK
BROAGERLAND OG BYENS DIGITALE SAMLINGSSTED

Nyheder

”Den ene af vores børn vil have arven udbetalt i motorcykler”

07-05-2018


Peder Pedersen - på lørdag vært for Victoriatræf i Broager

Det meste af sit voksenliv har Peder Pedersen på Solskrænten 16 i Broager haft en passion for motorcykler. For en snes år siden var han oppe på at have ca. 120 motorcykler, de fleste som reservedele, men dog med et anseeligt antal i køreklar stand.

I dag er han nede på syv indregistrerede motorcykler. Og så har han 20-30 motorcykler, hvoraf nogle er køreklare, plus et utroligt stort lager af reservedele til gamle motorcykler.

Indtil sommeren sidste år kørte Peder Pedersen rigtig meget på de tohjulede. Men så gik det galt i Dybbøl. På en onsdagstur med andre motorcyklister undveg han en helle for voldsomt med det resultat, at han væltede. Motorcyklen fulgte efter og landede på ham. Højre ben brækkede flere steder, og han er fortsat skidt gående.

Kræfterne i benet rækker ikke til at kickstarte favoritcyklen, og meget peger i retning af, at han nu må nøjes med at kigge på sin Victoria, BSA, NSU og BMW og nøjes med at sætte fart på den lille blå Fox. Mere realistisk tror han selv, at det bliver en fremtid på den gamle Nimbus med sidevogn.

- Det er en skam, men det er skæbnen. Jeg må få det bedste ud af det, siger motorcykel-veteranen som det meste af sit liv har handlet og byttet og haft gode forbindelser i ind og udland til at reparere de enkeltdele, som skal være i orden. F.eks. er det en 85-årig i Viborg som klarer el-arbejdet og en god bekendt i Tyskland, som reparerer motorer.

- Jeg har et meget stort netværk og hjælper gerne med at formidle kontakt til de mennesker i ind- og udland, som har brug for hjælp af den ene eller anden art, fortæller Peder Pedersen.

Victoria-træf på lørdag

Han er aktiv i Victoriaklub Danmark, der er den eneste uden for Tyskland.  Og han er medlem af den tyske Victoriaklub IG, som har medlemmer over hele verden og medlem af Dansk Veteranmotorcykel Klub.

På lørdag den 12. maj er han for 4. gang vært for det tysk-danske Victoria-træf i Broager. En snes entusiaster, halvdelen fra Tyskland, møder op med telt, campingvogn eller feltseng til en weekend i Broager – og lufter selvfølgelig de gamle motorcykler på en køretur. Den går til Als på de små veje og slutter på Kær med et kig på støvlen.

Stumpe-ekspert

Peder Pedersen er med sine 80 år og fremragende hukommelse af mange oplevet som dansk stumpe-ekspert. Der er ikke kan reservedel, han ikke kender. Typisk har han i omegnen af 300 telefon-snak med motorcykelfolk i Danmark og Tyskland hver måned.

Jeg har det sådan, at hvor andre skal til en computer for at finde svar på ting, har jeg min egen hukommelse, fortæller han. Og imponerende er det, hvad hans hukommelse rummer. Han husker stort set alt, hvis det er noget med tal.

- Når en mand står på et stumpemarked og ikke er klar over, om en karburator passer til den model, han har stående derhjemme, så ringer han. Og når jeg får at vide, hvad karburatorens mærke og nummer er, så kan jeg give ham svaret.

Hvis en anden mangler en reservedel, så ved jeg, hvor den findes. Jeg ved også, hvem i Danmark eller Tyskland, der er i gang med at klargøre tilsvarende motorcykler. Selv har han en gammel BSA fra 1938, som er under reparation. Ikke hos ham selv – men hos en søn i Kolding, den ene af Bente og Peder Pedersens tre voksne børn.

- Sønnen har også sagt, at han vil have sin arv udbetalt i motorcykler, fortæller Peder Pedersen under interviewet, da en yngre mand kommer ind på matriklen – lokket ind af de fire motorcykler, der står ud mod vejen.

- Dem kan du ikke købe, men hvis du selv vil bygge en gammel motorcykel op, så kan jeg godt hjælpe dig, lyder beskeden fra 80-årige Peder Pedersen, hvis erhvervsmæssige karriere har drejet sig om fjernvarme. Peder Pedersen var med i forreste linje fra dag 1 med at indføre fjernvarme i Flensborg, og han har været fjernvarmemand i Flensborg i 30 år med Stadtwerke som en tillidsfuld kunde.

 

49 år i fjernvarme-bestyrelsen

Også i Broager har Peder Pedersen en finger med omkring fjernvarmen. I to omgange, i alt i ca. 25 år, har han været formand for Broager Fjernvarme, og på 49. år er han fortsat med i Broager Fjernvarmes bestyrelse. – Jeg var bare 31 år, da jeg blev valgt og uden min viden også blev udpeget til straks at skulle tage formandsposten. Jeg havde dengang kun boet i Broager i to år.

- Jeg har slet ikke forstand på computere. De interesserer mig heller ikke. Så derfor gik jeg af som formand. Derfor er det også min kone Bente, der hjælper, når der kommer en mail eller jeg skal have sendt noget afsted. Den evne har Bente heldigvis stadig. Hun har siddet i kørestol i snart 25 år og er nu ikke længere i stand til at klare sig. Heldigvis får vi den hjælp, vi har brug for. Så vi klager ikke. Det er der nok andre, der gør.


Hoved sponsorer

Sponsorer

 

Broager.dk