BROAGER.DK

10 – Kunst på Broagerland: Tegl og sejl – af svenske Ulla Viotti

Tegl og Sejl

Af Kaj Østergaard

I 2003 blev der rejst en skulptur i tegl som er lavet af den svenske kunstner Ulla Viotti, ved P-pladsen for den kommende cykelfærge i Brunsnæs. På en info tavle kan man læse:

” Grænseoverskridende kunstværk til minde om fortids samspil mellem teglværker og småskibsfart ved Flensborg Fjord. Vidnesbyrd om nutids samhørighed over grænsen. Rejst år 2003 på privat initiativ. Udført af kunstneren Ulla Viotti. Andel del af kunstværket er rejst på stranden ved Westerholz ”

Når cykelfærgen begynder sin sejlads til Langballig kan man se den anden del af kunstværket mellem Langballig og Westerholz.

Ulla Viotti kom første gang til Petersen Tegl i 1990 og er med tiden blevet teglværkets huskunstner. Ulla Viotti er kendt i hele verden og har også udstillet på Cathrinesminde Teglværk.

Ulla Viotti bor i Malmø og blev kendt og anerkendt i Sønderjylland i 1993, da hun lavede den 60 meter lange Telemur på H.P.Hansens gade i Aabenraa. Værket er i tegl med glaserede sten og det praktiske arbejde blev udført af murerfirmaet Hermann Johannsen i Broager. Telemuren stod for nogle år siden i vejen for byggeriet af Lagkagehuset, hvor Brød og kager blev vægtet højere end Tegl og kunst. Telemuren blev derfor pillet ned – sten for sten – og ligger i dag på et lager i Aabenraa. Kræfter i Aabenraa arbejder nu for at Telemuren kan rejse sig som fugl Phønix. Man kan se billeder af Telemuren ved at trykke her.

Til OL i Athen i 2004 fik Ulla Viotti en invitation fra Athens borgmester, der bad hende om at lave et kunstværk i anledning af Olympiaden. De 20 tidligere OL værtslande fik alle en invitation til at lave et kunstværk, som skulle opstilles samlet i en park i Athen. Ulla Viotti lavede kunstværket Olympia Dwelling, som ligner Tegl og Sejl og med nogle af de samme sten. Petersen Tegl fik håndlavet 1200 sten og murer Keld Christensen fra firmaet Hermann Johannsens efterfølger, murere kunstværket Olympia Dwelling under supervision af Ulla Viotti. Kunstværket blev lavet i 3 dele og transporteret til Athen, hvor det blev samlet.

I Efteråret 2018 var Ulla Viotti igen nede ved Petersen Tegl for at lave det næste værk som er en rund bygning med en diameter på 6 meter og 2.4 meter i højden. Bygningen er et arkæologisk bibliotek til Kivi Art Center i Simrishamn i Sverige, hvor der I bygningen skal der stå 2000 bøger i tegl. Under opholdet ved Petersen Tegl gav Ulla Viotti et stort interview med broager.dk som kan læses ved at trykke her.

Petersen Tegl har doneret stenene til kunstværket og resten af pengene skal indsamles via Crowdfounding. Værket ventes at stå færdigt i 2019, og Ulla Viotti er blevet tildelt Simrishamn Kommunes kulturpris. Læs mere om modellen i historien med Ulla Viotti på broager.dk i oktober sidste år ved at klikke her.

Ulla Viotti hos Petersen Tegl (Foto: Kristian Pallesen).