BROAGER.DK

15 – Kunst på Broagerland: Kunst på Cathrinesminde Teglværk

Kunst på Cathrinesminde Teglværk

Af Kaj Østergaard

 

Teglværkspillene på Cathrinesminde Teglværk i 80´erne blev en stor succes og lagde fundamentet til oprettelsen Cathrinesminde Teglværksmuseum.

I 1986 lavede de tre teglværkskommuner Broager, Gråsten og Sundeved et beskæftigelsesprojekt for unge ledige, som skulle være med til at bygge de faldefærdige lader og haller om til et historisk teglværksmuseum. Der blev også holdt en international arbejdslejr, hvor 20 unge fra hele verden tilbragte nogle uger ved Flensborg Fjord, for at medvirke ved opbygningen af teglværksmuseet.

Torsdag den 19.august 1993 var flagene oppe, da Cathrinesminde Teglværksmuseum blev indviet under overværelse af Dronning Ingrid og andre prominente gæster.

Jørgen Haugen Sørensen

I 1994 blev der besluttet at opstille et stort kunstværk ved siden af arbejderboligerne. Valget af kunstner blev den kendte billedhugger Jørgen Haugen Sørensen.

Han boede i Italien og udstillede i hele verden.

Maj 1994 landede han på Cathrinesminde efter at have lavet en skulptur ved universitetet i Lund i Sverige.

Han arbejdede ved Cathrinesminde Teglværk i maj måned sammen med nogle hjælpere, med at lave kunstværket ” Skygger af i går ”, der består af fem murstensvægge hvor 15 tons portugisisk granit ligger oven på.

Under opholdet blev der arrangeret et teglsymposium for 15 kunststuderende fra Kunsthåndværkerskolen i Kolding og Sønderjylland Kunstakademi i Sønderborg, under supervision af Jørgen Haugen Sørensen.

Kunstværket ” Skygger af i går ” blev støttet af Statens Kunstfond, De Forenede Teglværker, Cathrinesmindes Venner, Broager Kommunes Kunstfond og Erhvervs- og Turistråd og blev afsløret den 23.september 1994.

Teglsymposium

I 1999 blev det dansk/tyske teglsymposium ” Terra Arte ” holdt på Cathrinesminde Teglværk

Ved spillepladsen og ved indkørslen til Cathrinesminde Teglværk står der tre skulpturer som er lavet ved symposiet, blandt andet en stor flaske i tegl der er lavet af Vibeke Sørensen.

WABA – World Association of Brick Artists – holdt Symposium & Exhibition 2011-2013 på Cathrinesminde Teglværk med deltagelse af nogle verdenskendte kunstnere, herunder Ulla Viotti fra Sverige. Nogle ad værkerne indgår nu i vandreudstillingen i Sønderborg Kommune.

Kulturmåned fødes

I forbindelse med Jørgen Haugen Sørensens ophold på Cathrinesminde Teglværk i 1994, blev der samtidig ønsket et foredrag med ham, og den første kulturmåned på Cathrinesminde var dermed født.

Kulturmåneden blev iscenesat af Broager Kommune, Broager Kunstforening og Cathrinesmindes Venner.

Der blev fremstillet en plakat af Martin Qvist og sammensat et program med fem foredrag af Jørgen Haugen Sørensen, forfatter Ib Michael, gøgler og filminstruktør Erik Clausen, musiker Peter Bastian og kunstmaleren Per Arnoldi.

Siden er der hvert andet år blevet holdt kulturmåned på Cathrinesminde Teglværk med kunstnere fra øverste kultur hylde.

Kunst og kultur – hånd i hånd

I 1994 optog filminstruktøren Erik Clausen en scene på Cathrinesminde Teglværk til filmen om Carl Nielsen ”Min Fynske barndom”, og i foråret 2019 optog Danmarks Radio scener på teglværket til en serie om 100 året for genforeningen i 2020.

Hvert forår laver Broager Kunstforening en udstilling på Cathrinesminde Teglværk, hvor der for det meste deltager to danske og to tyske kunstnere, og i år for 20.gang.

Cathrinesminde Teglværk summer af liv med egnsspil, sang arrangementer, husflid udstillinger, musikfestivalen Folk Baltica og meget mere.

I de sidste to år er Cathrinesminde Teglværk blevet omdannet til ”Det levende teglværk”, nogle dage i juli, ved hjælp af lokale aktører. I 2018 overværede 2.000 publikummer ”Det levende teglværk”.

I 1998 modtog Cathrinesminde Teglværk JydskeVestkystens kulturpris på 50.000 kr. og et kunstværk af Lis Andersen, som også kan ses på teglværket.

Kunst og kultur spiller fint sammen på Cathrinesminde Teglværk – hånd i hånd.

"Skygger af i går" fra 1994 af Jørgen Haugen Sørensen"