BROAGER.DK

16 – Kunst på Broagerland: Kunst i børnehøjde emmer af liv og læring

Kunst i børnehøjde

Af Kaj Østergaard

Torsdag den 31.januar 2019 kulminerede otte måneders arbejde på Broager Skole med opførelsen af en stor forestilling i Broager Hallen med sange af musikeren Sigurd Barrett.

Siden august havde eleverne øvet på ti udvalgte sange fra Sigurd Barretts Danmarkshistorie.

I ugen op til forestillingen holdt Broager Skole emneuge, hvor 600 elever fra 0. til 8. klasse deltog med alt fra opbygning af scene og syning af kostumer, til øvning af koreografi og drama.

Danmarkshistorie fortalt i billeder

Som optakt til forestillingen med Sigurd Barrett, holdt Broager Skole i efteråret 2018 en emneuge, hvor kunstneren Phuc Van Dang var tilknyttet som supervisor.

Phuc Van Dang kom til Danmark som bådflygtning fra Vietnam og uddannede sig til grafisk designer på Designskolen i Højer. Senere nedsatte han sig som kunstner, hvor han har arbejdet i New York, Barcelona og Tokyo.

Eleverne skulle male 9 store malerier med emner fra Danmarkshistorien som Solvognen, Egtvedpigen o.s.v.

Alle 9 malerier har samme form og stil med grundfarven blå og farverne gul, hvid og sort.

De 9 store malerier hænger nu i skolegård 3 ved indgangen til Broager Hallen og emmer af liv og læring.

I samme skolegård kan man på væggen til bygning E, se det farverige navneskilt ”Vennehuset”, hvor fantasifulde symboler  omklamrer bogstaverne.

Farverige legevægge

I skolegård 2 – mellem bygning C og D – er der opstillet 4 lege- og boldvægge, som er shinet op med masser af glade farver.

Den gamle skolegård

I den gamle skolegård 3 er der en sort bræddevæg, hvor der er malet en masse små symboler i hvide farver, som giver en fin kontrast til den sorte væg.

Mellem denne skolegård og den nye bygning ud mod Vestergade, blev der opstillet et kunstværk, da den nye bygning blev indviet i februar 2012.

Kunstværket er lavet af den fynske kunstner Torkild Hoffmann og består af 9 små firkantede granit søjler, som børn kan sidde på.

Indgang fra Nejsvej

Kommer man til Broager Skole fra Nejsvej – og står på P-pladsen – får man øje på en stor hval der er lavet som et skoleprojekt, Tilblivelsen af hvalen er omtalt i en selvstændig tekst.

Ved indgangen til aulaen hænger der et maleri som viser et bykort over Broager med kirke og butikker. Maleriet blev lavet i faget billedkunst i 2003 af et valghold i 6.årgang.

Inden i aulaen kan man beundre et flot scenetæppe som er lavet af billedkunstneren Solvejg Refslund. Hun boede i nogle år på Vesterbakke i Broager, og flyttede derefter til Helnæs på Fyn, hvor hun døde i 2012.

Livstræet

Både børn og voksne bør tage et frikvarter og gå rundt på Broager Skole og kigge på kunst i børnehøjde, mens man slår flikflak i skolegården og synger sangen livstræet.

Der er så meget, der kan trykke
gøre dagen trist og grå
Se de folk der uden lykke
bare går og går i stå

Af Kaj Østergaard (Fotos: Anders Hilmer Hansen)