BROAGER.DK

20 – Kunst på Broagerland: Smølfe Tårnet i Smøl

Smølfe Tårnet i Smøl

Af Kaj Østergaard

Når man kører ad hovedvej A8, kan man se et tårn der lyser op i Smøl. Det er Smøl Tårnet.

Smøl Tårnet blev bygget omkring 1925 i røde mursten og skulle fungere som et transformatortårn, der omdanner højspændt strøm til 220 volt, før den blev leveret til forbrugerne.

Smøl Tårnet blev bygget ved siden af vejen Smøl, som dengang var hovedfærdselsåren igennem Smøl.

I 40´erne blev de karakteristiske murstenstårne erstattet af transformatortårne i blik, som man kan se ved indgangen til Cathrinesminde Teglværk. I dag bruger man små transformatorstationer uden sjæl og charme.

Omkring 1989 blev transformatortårnet i Smøl taget ud af drift og stod i mange år – nøgen og bar – og blev mere og mere nedslidt og overmalet med graffiti.

Smøl Tårnet transformeres til et rastested

Da landsbylauget i Smøl så dagens lys, så de sig lune på det gamle transformatortårn og de fik lov af Syd Energi til at overtage tårnet.

Efter tildeling af 12.000 kr. fra Sønderborg Kommunes Landdistrikspulje, gik nogle gæve mænd og kvinder i gang med at omdanne det gamle transformatortårn til et rastested for gående og cyklister.

Der blev hamret, muret, malet, smedet og malet med den store pensel. Udvendigt blev der lavet jord og flisearbejde og opsat en bænk rundt om tårnet og den store efeu som klatrer op ad tårnet, blev klippet hjerteformet, så den fremtræder eventyrlig.

Indvendig blev der opsat en info tavle om Smøl Tårnet og byen. På væggen blev der opsat ”før og nu” billeder af tårnet og et par små smølfe dukker. Øverst på tårnet er der lavet nogle kasser, hvor der tilbydes gratis Bed & Breakfast til ugler og flagermus.

Smøl Tårnet blev indviet den 20. juli 2017 ved en sammenkomst og tale af byrådsmedlem Erik Lorenzen fra Iller.

I tårnet ligger der en gæstebog, hvor man kan læse at mange af gæsterne er gående eller cyklister på cykelrute 8 som bruger tårnet til et pitstop, når depoterne skal fyldes op, eller som et læ sted når himlen åbner sine sluser. Gæsterne kommer fra mange europæiske lande, dog er tyskerne og hollænderne i overtal.

Smøl Tårnet får en prisværdig pris

I 2018 blev Smøl Tårnet indstillet til ”Anerkendelse af Smuk Bygningskultur” i kategorien ”Smukt uderum” som Sønderborg Kommune holder i samarbejde med museet på Sønderborg Slot og foreningen ”By og Miljø”, og Smøl Tårnet vandt prisen foran to konkurrenter.

Anerkendelsen var et diplom og en bronzeplade som er formgivet af kunstnerne Hanne Ida Helstrup og Vibeke Fonnesberg.

Kærlighed til de gamle transformertårne.

I Tandslet på Als har man indrettet et tidligere muret transformatortårn, til Danmarks mindste museum.

Den norske forfatter Roger Pihl – som har skrevet bogen ”Danmarks bjerge” – har kastet sin kærlighed på transformatortårnet og skrevet bogen ”Tandslet Transformator museum”.

Tårnet er en del af Industrimuseum Slesvig sammen med Cathrinesminde Teglværk og andre museer. Nøglen til museet kan hentes i lægehuset inden for åbningstiden, der er hverdage kl.9-12 og kl. 13-15.

Selv om man er lille, kan man godt være fyldt med charme!

Af Kaj Østergaard