BROAGER.DK

25 – Kunst på Broagerland: Broager profiler

Broager profiler 1922 – 1997

Af Kaj Østergaard

Broager Kommune blev dannet i 1922 ved en sammenlægning af de ni sognekommuner, Skelde, Dynt, Gammelgab, Iller, Mølmark, Smøl, Skodsbøl, Egernsund og Broager. Fødslen gik dog ikke helt smertefrit, da land og by havde forskellige interesser og kæmpede for disse. Først efter en langvarig og hård kamp blev Broager Kommune født.

Ved den store kommunalreform i 1970 skulle mange kommuner igennem sammenlægninger, men Broager Kommune slap fri, da det allerede var sket i 1922.

I 1997 fyldte Broager Kommune derfor 75 år, som kommunen og Broager Kunstfond blev enige om at markere med det store og ambitiøse kunstprojekt ” Broager profiler 1922-1997 ”.

Projektet bestod af 57 portrætter af folk i kommunen som havde markeret sig inden for politik, erhverv og kultur gennem de 75 år. Til at male portrætterne blev Kunstmaleren Vibeke Fonnesberg udvalgt og da hun på det tidspunkt var bosat i Broager, kendte hun mange af profilerne i forvejen.

Hun tog ud til de udvalgte personer, hvor hun hørte deres historie og lavede nogle skitser. Hjemme i atelieret malede hun så portrætterne og skrev profilernes historie.

I forbindelse med portrætterne blev der besluttet, at disse også skulle være i bogform sammen med historien om personen. Til hjælp med at finde disse historier fik hun stor hjælp af Peter A. Petersen og Randi Helming fra Lokalarkivet i Broager og Egon Nicolaisen fra personregisteret ved Broager Kommune.

 

Projektet var en stor opgave for Vibeke Fonnesberg – større end forventet – men Broager profilerne fik en enorm positiv modtagelse ved ferniseringen og er i dag en stor del af Broagers historie og DNA. Portrætterne blev hængt op i byrådssalen på rådhuset i Broager.

I 2007 kom den næste store kommunalreform, hvor Broager Kommune blev en del af den nye Sønderborg Kommune og rådhuset lagde nu lokaler til forskellige kommunale forvaltninger. Portrætterne af Broager profilerne blev nu pillet ned og lagt i depot, til stor ærgrelse for mange.

Da rådhuset i 2017 blev indrettet til medborgerhuset ” Broagerhus ” blev portrætterne igen hængt op i den tidligere byrådssal, hvor de nu kan ses.

Broager profilerne fik fornyet interesse og Vibeke Fonnesberg fortalte om Broager profilerne på biblioteket i Broager i september 2015 og på Broagerhus i november 2017.

Bogen ” Broager profiler 1922 – 1997 ” er næsten udsolgt, men kan læses online ved at trykke her.

    Fra venstre Joseph Rasmussen, Helga Ihle Simonsen og Kr. Sibbesen.