BROAGER.DK

6 – Kunst på Broagerland: Heine Gas og kunstværket i facaden

Heine Gas

Af Kaj Østergaard

Når jeg kører forbi Gartnervænget 2 i Broager, popper der altid historier op, som skyldes kunstværket indmuret i husets facade ud mod Vestergade.

Kunstværket i ler er en miniatureudgave af Heine Gas som kunstneren Vibeke Fonnesberg har lavet.

I 1946 flyttede Heinrich og hustruen Agathe fra Ødbjerg til Vestergade hvor han etablerede en isenkræmmerbutik som i 1948 blev udvidet med salg af flaskegas – deraf kaldenavnet ” Heine Gas ” I en årrække havde han også to tankbiler som kørte rundt i Sønderjylland med olie.

Heine Gas blev kendt i Broager og omegn, som manden der kunne sælge sand i Sahara – og lidt til!

I 1996 kunne han fejre 50års forretningsjubilæum og i 2005 fik han sin egen afdeling på Gasmuseet i Hobro.

Heine Gas døde den 7.oktober 2006 – 91 år gammel og aktiv til det sidste.

Vibeke Fonnesbergs svendestykke

I anledning af Broager Kommunes 75års jubilæum i 1997 fik Vibeke Fonnesberg opgaven med at male 57 portrætter af Broager profiler som havde markeret sig inden for politik og forenings- og erhvervsområdet.

Denne opgave – med 57 malerier og bogen Broager Profiler 1922-1997 – blev Vibeke Fonnesbergs store svendestykke, som kan ses i den tidligere byrådssal på Broagerhus.

Vibeke Fonnesberg malede også Heine Gas til Broager profilerne, og TV Syd lavede derfor et portræt af Heine Gas, hvor han sad i sin lænestol – med piben tændt – og fortalte sin livshistorie til Vibeke Fonnesberg.

Efter at Heine Gas døde, blev huset solgt til Ole ”Smøl” Hansen som total renoverede huset og indrettede 2 lejligheder.

Den kunstinteresserede ”Ole Smøl” fik ideen til at indmure et kunstværk i facaden ud mod Vestergade, og opgaven blev givet til Vibeke Fonnesberg.

8. august 2008 blev kunstværket afsløret, samtidig med at ”Ole Smøl” fik tildelt kommunens pris for god byggeskik med renoveringen.

Vibeke Fonnesberg er en alsidig kunstner som i de senere år har lavet mange kunstværker i Sønderborg.

Hun har lavet et ”Margarine” kunstværket i tegl ved den tidligere margarinefabrik Solo og 6 buster i ler ved det nye boligbyggeri samme sted. I Sønderborg Midtby har hun lavet Martin med fløjten i bronze.

Ved Hønekilden i Havbogadekvarteret har hun lavet vandkunst i bronze og i april 2019 blev der afsløret en buste af Sønderborgs tidligere borgmester A.P.Hansen på Ankerpladsen ved Havbogade, som er formet af Vibeke Fonnesbergs kreative hjerne og hænder.

Næste opgave for Vibeke Fonnesberg er et relief i træ af tidligere formand for Nydamselskabet, Vincent Jessen, som hun laver i Nydamselskabets naust ved Sottrup Skov, og skal hænge i den nye fortællerbygning som bliver indviet her i foråret 2019.

 

Heine Gas i memorandum

I mange år var Heine Gas en skattet og aktiv deltager i cykelringridningen ved Broager Ringridning.

I 1996 optrådte han i kilt med to skottehunde i snor. Under optoget var han flere gange ved at tabe sin kilt, til stor morskab for de flere tusinde tilskuere på ruten.

Det indbragte ham en 1.præmie og en lungebetændelse.

I mange år skrev jeg tekster til den daværende Broager Revy, hvor Heine Gas var mit yndlings ”offer”.

I 1995 blev Heine Gas og Meta Nielsen – som spillede Hilde Wohlgemuth i ”Apotekeren i Broager” – derfor inviteret med til premieren som særlige VIP gæster, hvor de fik overrakt blomster og hyldet med et stort bifald.

Sådan kan et kunstværk også fortælle historier!

    Tilbage
    Af Kaj Østergaard