BROAGER.DK

7 – Kunst på Broagerland: Stenkunstneren i Skelde

Stenkunstneren i Skelde

Af Kaj Østergaard

Når der lyder donk-donk-donk på Midtballe 4, ved borgerne i Skelde at Børge Hansen er i gang med et nyt kunstværk i sten.

Børge Hansen er autodidakt kunstner, som i de senere år har lavet mange værker i sten, der bliver omdannet til de rene kunstværker i den gamle smedje på Midtballe.

Fra 1700 tallet har der været smedje og landbrug på stedet. Smeden blev kaldt ” nedersmeden ”, da smeden på Midtballe 20 blev kaldt ” oversmeden ”.

Den sidste smed var Rasmus Rasmussen som døde i 1963 og derefter lukkede smedjen. Landbruget fortsatte dog, idet svigersønnen Børge Hansen overtager gården.

Nogle år senere begyndte Børge Hansen at køre renovationskørsel ved Jørgen Lei ved siden af landbruget. Sammen med to kompagnoner etablerede han ” Skelde Grønt ” som producerede grøntsager der blev solgt til GASA. I mange år har han desuden haft stalddørssalg på Midtballe 4.

Børge Hansen har en finger med i alt hvad der sker i Skelde. I sær foreningsarbejde, hvor han er æresmedlem i Skelde GF.

Efter arbejdslivet rejser Børge og hustruen Nora rundt i verden, som de ofte fortæller om i Sognecafeen i Broager, hvor de begge er meget aktive.

Børges aftryk findes i mange kunstværker i Skelde og ved Broagerhus hvor han har lavet indgangsstenen med husets navn.

I Skelde har Børge Hansen lavet en sten med en togstamme ved den tidligere stationsbygning på Vandværksvej, og ved vandværket på Overballe har han lavet en vandværkssten.

Over for Frk. Jensen i Skelde har Børge Hansen lavet et lille kunstværk i blomsterbedet. Ved bopælen på Midtballe kan man også se nogle af Børges værker.

For et par år siden blev der revet to huse ned på Midtballe, hvor der nu er skabt en grøn lund og samlingssted for borgerne i Skelde, og også her kan man glæde sig over Børges arbejde og kreativitet.

Selv om Børge arbejder med et dødt materiale, giver det liv til Skelde og omegn.

Af Kaj Østergaard