BROAGER.DK
BROAGERLAND OG BYENS DIGITALE SAMLINGSSTED

Nyheder

70 fik gode grin med Vibeke Fonnesberg

15-11-2017Broagerhus har rigtig flot opbakning til serien ”De fem onsdage”, og i aften (onsdag) fik ikke færre end ca. 70 en levende og munter aften med moderen til en masse kunst i nærområdet, Vibeke Fonnesberg.

”Vi skal jo nå at få kaffen, og det må helst ikke blive for sent, for så kan I ikke sove, og bliver det senere end 20:30, så falder I jo i søvn.”  Jo, tonen blev slået an fra start, og foredragsholderen kunne ikke lade være med at reflektere over, at de 9 små byer på Broagerland frivilligt fandt sammen i Broager Kommune og slap for mere i 1970. ”Men så blev der taget hævn i 2007. Broager er en del af Sønderborg Kommune, blev så i en periode glemt, og nu kommer de så ud til jer igen og vil lytte til, hvordan I vil leve. Er det ikke lidt underligt,” noterede Vibeke Fonnesberg.

Hun nåede meget, men ikke at gennemgå alle de 57 portrætter, der er bundet sammen i bogen ”Broager profiler …”men jeg er da glad for, at de er kommet tilbage til, hvor de i sin tid blev hængt op, for vi havde da rigtig meget bøvl med dem (malerierne).”

Carl Bock bød velkommen til aftenen og fortalte, at de 57 portrætter først blev fundet, da arkivet gik på jagt efter dem. ”De var blevet pillet ned, og det viste sig, at de stod i et usselt rum på Bakkensbro skole. Men nu er de hængt op igen i den tidligere byrådssal,” fortalte Carl Bock.

Bogen om de 57 Broager-profiler byder på dem, der har gjort noget særligt. ”Men selvfølgelig har vi begået fejl (med udvælgelsen. red.). Se bare hvor mange mænd, der er med...”

Blandt dem, der særligt blev fremhævet, var Hans Struck. Vibeke Fonnesberg fortalte, at han ikke blot var en meget rank og stolt rytter ti ringridningerne. Han var også initiativtager til at flytte en masse jord fra Mølmark til højen ved kirkegården, hvor mindehøjen nu har ni sten med bynavne og 165 sten med 189 navne på faldne ´borgere i 1. verdenskrig.

Kunstneren kom med en afsløring. Hun har ikke selv skrevet alle teksterne. ”De lidt kortere tekster er mine. De lidt længere udgaver har modellerne typisk selv skrevet.”  Og flere af de 57 har Vibeke Fonnesberg malet efter et foto. ”Korne har helt sikkert været et interessant menneske, et lyst ansigt, lidt dejagtigt. Ham kunne jeg godt tænke mig at have mødt, men jeg ved ikke, hvordan jeg ville have det med det.”

De modeller, der mødte op for at blive portrætteret, blev også interviewet til bånd. Peter Nielsen sagde virkelig ikke meget. Niels Krogh Hansen var modsat. Han snakkede uden at blive spurgt. ”Jeg har 2-3 fulde bånd med ham.”

Og om Heine Gas (isenkræmmer Heinrich Jacobsen): ”I erhvervslivet er det jo god tone, at man ikke ligger inde med for store varelagre. Det havde Heine Gas bestemt ikke hørt om. Han byggede ud og ud, og derefter op. Ham savner vi da i byen. Man siger om hans død, at han ville køre sig en tur i den røde kassebil men ikke ville køre i de træsko, han havde på. Så han satte træskoene. Og så faldt han om. Det var da en smuk død.”

 


Hoved sponsorer

Sponsorer

 

Broager.dk