BROAGER.DK

9 – Kunst på Broagerland: Mother of Uganda er en vandreskulptur

Mother of Uganda

Af Kaj Østergaard

Midt i Gammelgab står der en skulptur i bronze med kvinden Eva, som smiler til trafikanterne på Skeldevej.

Skulpturen er lavet af George Kyeyune og Naita Maria fra Uganda, og hedder ”Mother og Uganda”

Professor George Kyeyune er skulptør, billedhugger og designer fra Makere universitetets kunstinstititut i Kampala.

Skulpturens hovedperson, Eva, er et billede af den ugandiske befolkning i dag. En befolkning som gerne vil i dialog med andre befolkninger – åbent og gæstfrit.

Blikket i Evas øjne er varmt og udtrykker en tro på fremtiden.

Ved overrækkelsen af skulpturen til Sønderborg Kommune sagde kunstneren, med et glimt i øjet: og vi har skabt Eva, så hun også kan stå ude i frost og sne.

Vandreskulpturer i Sønderborg Kommune

Mother of Uganda er led i projektet ”FremmedArt der rykker”, hvor vandreskulpturer fra hele verden flytter rundt i Sønderborg Kommunes landsbyer.

Landdistriksudvalget i Sønderborg Kommune tog initiativ til projektet, som er støttet af Kunstfonden i Sønderborg (nu kunstrådet), LAG Sønderborg, Danfoss, Region Syddanmark og landdistriktsudvalget i Sønderborg Kommune.

På Illerstrandvej – ved sandkulen og shelteren – står der en vandreskulptur i tegl, som er lavet af den franske kunstner Jacques Kaufmann under Tegl symposiet WABA  (World Association of Brick Artists) på Cathrinesminde Teglværk i 2013.

Normalt står vandreskulpturerne et år i en landsby, inden at de roterer rundt til en anden landsby, men nogle gange står de længere. ”Mother of Uganda” blev opstillet i Gammelgab i maj 2016.

Hvornår at landsbybussen i Dynt-Skelde-Gammelgab Landsbylaug kører af sted med ”Mother of Uganda”, vides derfor ikke.

    Fransk tegl-kunst (Foto: Kristian Pallesen)