BROAGER.DK
BROAGERLAND OG BYENS DIGITALE SAMLINGSSTED

Nyheder

Alt taler for, at Broager også bliver kendt for 2 x tvillinger

06-04-2019


Nej, spulpturen er ikke stjålet. Den kommer tilbage sammenmed sin tvilling, måske om en uges tid.

Som Broager har et kirketårn med to spir, kommer der også, måske allerede i næste uge, ringridertvillinger på Torvet.

- Fra et hemmeligt skjul har vi rengjort de to ens ringriderskulpturer og gjort klar til, at vi kan sætte de to skulpturer op ved siden af hinanden på det sted, hvor den ene skulptur hele tiden har stået på på Torvet, fortæller formanden for ringriderforeningen i Broager, Anne K. Jonsson, Egernsund og understreger, at hvis bybilledet ændrer sig i forbindelse med kloakarbejderne de kommende år, så vil også placeringen af de to skulpturer kunne ændres.

- Vi har bevidst hemmeligholdt, hvor vi er i gang med at støbe et nyt fundament, så vi får plads til de to ringriderskulpturer ved siden af hinanden. Vi har ganske enkelt været lidt bekymret for, at ville blive stjålet igen, siger ringriderformanden.

Historien om skulpturerne er den, at ringriderskulpturen på Torvet blev stjålet i 2003, og trods en intensiv efterforskning blev den ikke fundet. En dusør på 10.000 kr. for oplysninger, der kunne føre til et fund, gav intet resultat. Altså gik ringriderforeningen i gang med at samle penge ind, 125.000 kr. til at lave en kopi, som har stået på Torvet siden 2005.

Men så.

I 2015 pumpede pedellen på Sandbjerg Gods Sandbjerg Sø vand ud af søen efter en storm. Og da kom den stjålne ringriderskulptur til syne. Pedellen Aage Mikkelsen fik efter en smule bøvl dusøren udbetalt i kraft af 5.000 kr. fra ringriderforeningen, 4.000 kr. fra kommunens kunstfond og 1.000 kr fra Ole Hansen, Iller Strandvej.

Den stjålne skulptur er udført af kunstneren Marco Evaristti og har kostet 400.000 kr.

- Vi har ikke repareret de skader, det stjålne kunstværk er påført. -  Det må være rigtigt at vise hele historien om kunstværket, mener Anne K. Jonsson. Og hun fortæller, at der bliver indstøbt en jerndrager, så tvillingeskulpturerne ikke én gang til kan bortføres fra Torvet.


Hoved sponsorer

Sponsorer

 

Broager.dk