BROAGER.DK
BROAGERLAND OG BYENS DIGITALE SAMLINGSSTED

Nyheder

Arkitekt: Broagers klokkehus er ganske enestående

17-02-2021


Et nyt tag med håndkløvede egespån koster over 1 mio. kr.

I det nye nummer af Sønderjysk Månedsskrift, der udgives af Historisk Samfund for Sønderjylland, bliver Broager kirke og klokkehus betegnet som ganske enestående.

Det sker i en artikel af arkitekt Jørgen Toft Jessen, Haderslev, om de sønderjyske klokkehuse. Sønderjylland har den største regionale samling i Danmark af de særprægede tømrede klokkehuse, og han har skrevet en uddybende historie om det helt særlige fænomen ved de sønderjyske kirker. Klokkehusene kendes i Danmark ellers kun på Bornholm og på Lolland.  

Der er 14 klokkehuse ved kirker i Sønderjylland. Og Broagers skiller sig ud.

Arkitekt Jørgen Toft Jessen, Haderslev, skriver bl.a.:

Et hus med megen pondus

”I Broager møder gæsten et stort, firesidet klokkehus med ottekantet tag – et hus med megen pondus.

Kirken er med sit kæmpetårn og tvillingespir samt en fremragende og markant beliggenhed en ener i det sønderjyske kirkelandskab – lige såvel som klokkehuset er det. Konstruktionen adskiller Broagers klokkehus sig fra de fleste. Det er tilmed det største af alle inden for området og måler 7 x 7 meter ved foden. Enestående er desuden, at der findes regnskaber fra opførelsen i 1650.

Klokkehuset fremstår meget harmonisk, og udførelse og detaljering får Broagers klokkehus til at fremstå som et af de bedste,” understreger Jørgen Toft Jessen.

De 13 øvrige klokkehuse står i Adsbøl, Bjolderup, Egen, Felsted, Hjordkær, Holbøl, Hørup, Kliplev, Kværs, Nybøl, Tandslet, Uge og Varnæs.

Den 7 siders lange artikel kan læses i Sønderjysk Månedsskrift og kan købes hos Historisk Samfund for Sønderjylland for 25 kr. ved at sende en mail til hssdj@hssdj.dk  

 

Klokkehusets tag skal skiftes

Klokkehusets tag og bjælker i taget er i så dårlig en forfatning, at menighedsrådet i Broager gennem længere tid har forberedt en byggesag. Den er nu så langt fremme, at der kun mangler svar på nogle få spørgsmål.

-I taget er der en lille revleluge i egetræ. Lugen vender ned mod byen og kunne på et tidspunkt åbnes, formentlig for at gøre det lettere nede i byen af høre klokkerne, siger Torben Nielsen, medlem af kirke- og kirkegårdsudvalget, som forbereder istandsættelsen til at blive udført i 2022.

-Denne lille revleluge fordyrer jo projektet, der i alt koster over 1 mio. kr., så vi har spurgt Nationalmuseet, om det er nødvendigt med lugen fortsat, men har endnu ikke fået svar. Taget er jo lagt med såkaldte egespån. Og de skal håndkløves. Så er holdbarheden bedre, forklarer Torben Nielsen som én af årsagerne til prisen.

Klokkehuset i Broager er kapel og har ikke været klokkehus siden 1912. Klokkerne hænger i kirketårnet, som de gjorde indtil 1650, hvor konstruktionen i kirketårnet var for dårlig.

Så de blev flyttet til klokkehuset, med én øverst og to nedenunder ved siden af hinanden, og de hang i klokkehuset frem til 1912, da konstruktionen i kirketårnet var blevet forstærket. Men allerede i 1916 blev to af de tre klokker pillet ned fra kirketårnet, fordi tyskerne skulle bruge jernet i krigsindustrien - til at støbe kanoner.

Efter Genforeningen i 1920 blev der støbt ikke færre end 44 nye klokker, de såkaldte ”genforeningsklokker”, til de sønderjyske kirker som erstatning for de tabte.

- Så i 1922 fik Broager de to klokker tilbage som manglede, fortæller Torben Nielsen, medlem af menighedsrådets kirke- og kirkegårdsudvalg.

 


Hoved sponsorer

 

Sponsorer


Broager.dk