BROAGER.DK
BROAGERLAND OG BYENS DIGITALE SAMLINGSSTED

Nyheder

Arkivet viser unikke genstande om Første Verdenskrig

02-11-2018Broagerlands Lokalarkiv færdiggør for tiden en udstilling på Broagerhus i anledning af 100 årets for våbenstilstanden, der afsluttede 1. verdenskrig.

Udstillingen åbnes søndag den 11.11. ved 12-tiden efter den planlagte mindegudstjeneste i Broager Kirke og kransenedlæggelse ved Mindehøjen.

Udstillingen omfatter billeder, tekst og en del genstande. Den belyser bl.a. aspekter vedrørende dagbogsoptegnelser, krigsdeltagelse, krigsfanger, krigsinvalider og Mindehøjens tilblivelse.

Af unikke genstande på udstillingen kan nævnes:

Johan Lorensens dagbog og scrapbog - dagbøgerne, hvoraf en er bevaret og udstilles. Den skrev han ude ved fronten. Da han kom hjem lavede han en scrapbog, bl.a med postkort, som han skaffede de steder, krigen førte ham hen. Vi viser fotos af ham selv og krigskammeraterne

To taknemmelighedsgaver fra russiske krigsfanger, der havde ophold i Mølmark. Dels en ikon, som en fange havde haft med hjemmefra, dels et flot smykkeskrin, som fangerne i deres fritid lavede af alskens materialer, der var kasseret.

Tre eksempler på tysk krigsfinansiering: en urkæde og en ring, som familien havde ejet i guld, men lod bytte til jern af staten - og en "kejserbibel", altså en meget fin bibel med kejserlig påtegning, som blev solgt med det formål at skaffe penge til krigsførelse.

Et signalhorn, som brugtes i krigen. Vi har lånt det af et barnebarn til  signalhornsblæseren.

Endelig kan også nævnes, at vi på Museum Sønderjylland har lånt den originale fane fra Broagerafdelingen af DSK (Dansksindede sønderjyske krigsdeltagere), oplyser arkivets leder, Orla Kristensen. 


Hoved sponsorer

Sponsorer

 

Broager.dk