BROAGER.DK
BROAGERLAND OG BYENS DIGITALE SAMLINGSSTED

Nyheder

Axel fra Gråsten bliver ny chef for Museum Sønderjylland

30-06-2021


Ogå i Broager, til afstemningsfest, har Axel Johnsen holdt foredrag.

51-årige historiker Axel Johnsen fra Gråsten tiltræder 1. august 2021 stillingen som ny direktør for Museum Sønderjylland. Et enigt ansættelsesudvalg har peget på Axel Johnsen til at videreføre museets ambitiøse strategi, der i de kommende år både skal styrke museets arbejde med kulturarven og modernisere besøgsstederne i de fire sønderjyske kommuner.

Axel Johnsen kender museet og grænselandet indefra. I 1997 blev han ansat som museumsinspektør på Museet på Sønderborg Slot, og efter en årrække med forskning på Dansk Centralbibliotek for Sydslesvig og Rigsarkivet i Aabenraa blev han i 2008 udstillingsleder på Museet på Koldinghus. I 2015 vendte han tilbage til Sønderborg Slot, hvor han fik ansvaret for opbygningen museets nye permanente udstillinger. Da de sønderjyske museer i januar 2018 gennemførte en omfattende organisationsændring, blev Axel Johnsen chef for afdelingen Viden & Samlinger, der omfatter museets faglige personale.

Om processen og valget oplyser bestyrelsesformand Simon Møberg Torp i en pressemeddelelse:

”For at få så mange interessante og kvalificerede ansøgere til stillingen som direktør for MSJ som muligt, har vi haft rekrutteringsfirmaet Genitor til at bistå os i processen. Kendskabet til museumsfaget, til grænselandet og til kulturlivets kommercielle sider samt ledelseserfaringen var udslagsgivende for ansættelsesudvalgets beslutning. Jeg og den øvrige bestyrelse ser meget frem til samarbejdet med den nye direktør. Udover stor og relevant erfaring har Axel Johnsen også nye idéer og perspektiver, som vil kunne styrke vores fantastiske museum yderligere i de kommende år.”

Det handler om indpakning og indhold

Som direktør for Museum Sønderjylland vil Axel Johnsen fortsætte arbejdet ad de spor, der blev lagt for museet i 2018. Der bliver i de kommende år fokus på indtjeningen og på moderniseringen af de 10 enkeltmuseers tilbud og fremtoning, der skal blive mere indbydende og attraktiv. Ifølge Axel Johnsen handler det både om den smukke indpakning og det spændende faglige indhold:

”De to ting følges ad. Vi er i den luksussituation, at vores kernestof, grænselandet i videste forstand, rummer både lokale, regionale, nationale og internationale aspekter. Det er en gave for et museum at arbejde med. Men det er også en opgave, der forpligter. Jeg glæder mig til at arbejde med udviklingen af vores museer.”

Fakta om Axel Johnsen

Axel Johnsen er gift og har tre store børn. Han er opvokset i grænselandet og bor i Gråsten. I fritiden dyrker han rosport i Gråsten Ro- og Kajakklub. Og i hvert fald indtil sin tiltræden er han også medlem af styrelsen i Historisk Samfund for Sønderjylland. 

Axel Johnsen tiltræder stillingen som museumsdirektør den 1. august efter Henrik Harnow, der skal være direktør for Odense Bys Museer.

Født 1970.

Student fra Tønder Gymnasium & HF i 1990.

Cand.mag. i historie og tysk i 1997.

Ph.d. i historie ved SDU i 2005 på afhandlingen Dannevirkemænd og Ejderfolk. Den grænsepolitiske opposition i Danmark 1920-1940.

Har senest udgivet bogen Grænsen, Folket og Staten. Grænseforeningens Historie 1920-2020.

 

Fakta om Museum Sønderjylland:

Dækker Sønderjyllands kultur-, kunst og naturhistorie fra de tidligste tider til i dag.

Spænder over 10 enkeltmuseer fordelt over de fire sønderjyske kommuner.

Har ca. 150 medarbejdere.