BROAGER.DK
BROAGERLAND OG BYENS DIGITALE SAMLINGSSTED

Nyheder

Bedstefar drev Jernbanehotellet i Broager

10-10-2017


Jens Kristian Pedersen anskaffede svigerfar en skrivemaskine

Gerda Alexandersen fra Broager er kusine til disse ugers mest omtalte sønderjyde, lægen Hans Horn fra Padborg, og var blandt tilhørerne, da historikeren og forfatteren Tom Buk-Swienty på Alsion præsenterede den meget roste nye bog ”Det ensomme hjerte”. Forfatteren fra Sønderborg fortalte om sit arbejde med fortællingen om Hans Horns liv som tysk soldat og drømmen om at blive dansk statsborger. Hans Horn døde i sommerhuset i Stranderød i 1989.

Hans Horn og Gerda Alexandersens fælles bedstefar, Nicolaj Horn, drev Jernbanehotellet i Broager. Hans Horns far var postembedsmand fra Broager men flyttede til et godt arbejde Kiel, hvor Hans Horn voksede op for efter krigen at blive læge i Padborg. – Også jeg er født i Broager, fortæller Gerda Alexandersen, hvis far, Bennetzen, drev korn og foderstof i byen. Nu bor hun i Øster Sottrup.

Faktisk var det Jens Kristian Pedersen, i mere end 40 år praktiserende læge i Nordborg og Hans Horns svigersøn, som bidrog til, at ca. 5.000 siders erindring om livet som tysk soldat fra 2. verdenskrigs udbrud til krigens afslutning er skrevet og nu er udgivet i bogform på 500 sider. 

– Jeg havde en del lægevagter sammen med ham, og han åbnede sig med sine traumer fra krigen. Derfor anskaffede jeg ham en skrivemaskine, så han kunne skrive sig ud af nogle af traumerne. Og så gik han i gang, fortæller lægen fra Nordborg. Og Hans Horn gik ikke kun i gang med at skrive. Han malede også, skræmmende figurer, forvredne, ofte grædende ansigter, mænd i groteske uniformer, flækkede hjerneskaller, blomster og død i en pærevælling.


Hoved sponsorer

Sponsorer

 

Broager.dk