BROAGER.DK
BROAGERLAND OG BYENS DIGITALE SAMLINGSSTED

Nyheder

Bestemt et besøg værd

07-09-2019Husflids-udstillingen på Broagerhus i denne weekend byder på overraskende stor forskellighed i de hobby-aktiviteter, som man kan lade sig inspirere af. Der er åbent til kl. 16 i dag, og der er åbent kl. 10-16 søndag.

På rundturen møder vi bl.a. Tove Borch fra Grenå som strikker sjaler og tørklæder, nålepuder og sådan noget. Og ved siden af sidder søsteren, Ella Ditlev fra Nordborg, som strikker sokker. – Det er min søster, der har fået mig med på udstillingen. Så har vi weekenden sammen i Sønderjylland, forklarer Tove fra Grenå.

Anne Dorthe Østergaard, Aabenraa, viser dekorerede sten til publikum, og hun forklarer, hvordan sten er meget forskellige, om de bliver fundet på stranden ved østkysten eller ved Vestkysten. I øst er de meget klumpede. I vest er de meget fladere og bedre slebet af tiden i havet.

- Jeg har malet på sten i 20 år og ved, hvordan man dekorerer sten med tern, cirkler, striber og steger, blomst og dyr, mønstre og bogstaver. Jeg laver derfor også kurser i at dekorere sten, hjemme hos mig selv.

--

I et andet lokale står Ove Nielsen fra Velkær ved Gl. Skovbøl. Det er i første omgang faktisk ikke ham, man får øje på. Nej, det er de to hatte, der ligger fremme, cowboyhatte med bred skygge. Det er da umuligt, tænker man. Men nej. – Det eneste problem ved det er, at hatten skal drejes til det hoved, der skal bruge den, mener han. Men når Ove Nielsen forklarer, hvordan han først drejer pullen og den ene side af skyggen, før han vender træet og færdiggør den indvendige side, så er man imponeret. Det kan kun lade sig gøre, når træet er friskt og vådt. Nåletræerne bruges mest til hatte som en dekoration, mens hatte drejet i løvfældende træ, f.eks. japansk kirsebær, er en nyttehat.

I den gamle byrådssal sidder bl.a. Uwe Carstensen fra Kegnæs med sine utrolig flotte dekorerede knive. - Jeg fylder 76 år nu, og det er 11 år siden, at jeg stoppede på arbejdsmarkedet. Man holder længere, når man har noget at beskæftige sig med, mener kniv-mesteren med de håndlavede schrimshaw knive. Uwe Carstensen er uddannet urmager og blev ovenud begejstret for at dekorere skæfte, da han under et besøg i Tyskland så én arbejde med tilsvarende i 2005.

--

I underetagen på Broagerhus står også i år brødrene Kaj og Aage Jessen fra Skelde, som udstiller deres hjemmebyggede modeller. En del af gulvet er fyldt med jord, og en fjernstyret traktor harver. Harven er produceret i 3D-print. Tilsvarende har de lavet en traktor. Det god printeren 200 timer at blive færdig. Alene baghjulet tog det et døgn at producere.

Aage blev pensionist sidste år, og nu kniber det med tid til alt det, han gerne vil. I år skal brødrene vise deres modeller ved syv udstillinger, og næste weekend tager de til Års. Til november slutter sæsonen med en udstilling i Holland, hvor der typisk kommer 10.000 og ser på. Så mange kommer der ikke på Broagerhus. Men der er åbent til kl. 16 i dag lørdag – og søndag kl. 10-16.

 


Hoved sponsorer

Sponsorer

 

Broager.dk