BROAGER.DK
BROAGERLAND OG BYENS DIGITALE SAMLINGSSTED

Nyheder

Broager-forfatteren Karsten Skovs nye bog ENKELAND udkommer i dag

13-04-2018


Karsten Skov har brugt fire år om at skrive bogen.

Netavisen broager.dk gennemfører dette interview med forfatteren Karsten Skov i går fredag ved mindehøjen, nabo til kirken i Broager, for at høre ham fortælle om sin bog nr. to i en planlagt trilogi - en bog om livet på Broagerland. 

Forfatteren, som siden slut 80’erne har boet i Broager, på Jørgensby, udgiver i dag lørdag bogen ENKELAND på forlaget Hovedland. Han signerer bogen hos Bog&Idé i Sønderborg i formiddag fra kl. 11og fortæller om sit forfatterskab på biblioteket i Broager på torsdag den 19. april kl. 16.30.

ENKELAND er en opfølgning på krigsroman Knacker, som Fritjof Film har ladet sig inspirere af til filmen ”Krig og kærlighed”, som har premiere i Sønderborg den 11. november 2018, på 100 års dagen for freden og afslutningen på 1. verdenskrig. Og faktisk spiller Karsten Skov selv en statistrolle i filmen. I hvert fald er han blevet filmet som sådan. Men om scenen også kommer med i filmen – ja, det må vise sig.

ENKELAND handler om Broagers enker under 1. verdenskrig og om livet på Broagerland i 1916-17, hvor også teglværkerne blev hårdt ramt. De fleste mænd var jo ved fronten. Tilbage var enkerne, som ikke både kunne holde teglværkerne i gang og klare alle andre pligter. Et efter et lukker værkerne, skorstene bliver kolde, og kvinderne får svært ved at brødføde deres familier. Konflikten optrappes mellem dansk og tysk, og de tyske myndigheder, der skulle støtte soldaterkonerne, hjælper kun de kvinder som ikke er med i de danske foreninger.

Karsten Skovs Enkeland er historien om kamp. Kampe i skyttegravene, men ikke mindst kampene hjemme på Broagerland.

- Men det kunne lige så godt være en historie fra et hvilket som helstanden sønderjysk lokalsamfund, bortset fra, at vi her havde teglværkerne. Og derfor er handlingen i Broager, fortæller Karsten Skov.

Det er en teglværksfamilie med Sille Laukam som hovedperson, vi følger i 1916-17. Da er Broager stort set tømt for mænd. De er jo alle sammen ved fronten eller er krigsinvalider. Jeg beskriver, hvordan samfundet er, hvordan det går med teglværkerne og hvilke kampe, disse kvinder har med at få en hverdag til at fungere. Og i hvilken uvished de lever.

Kommer der nu et brev om, at min mand er dræbt, invalid eller taget til fange. Og nogle af dem går rundt i sorte kjoler altid. De er jo krigsenker. Så de har oplevet, hvordan det er at få et sådant brev. Og det er det miljø, jeg prøver at beskrive.  Det er en roman, der har været fire år undervejs. Så den har været fire år undervejs.

Broager adskiller sig vel ikke specielt fra andre sønderjyske lokalsamfund dengang?

Nej. Men jeg tog Broager som stedet, fordi jeg synes det er en interessant vinkel med teglværkerne. Den ville jeg have med. Teglværkerne havde lige så stor betydning dengang som Danfoss og Linak har for os i dag.

Der fandtes jo ikke en familie, der ikke arbejdede eller havde relation til et teglværk. Så jeg synes, det er en vigtig fortælling at fortælle, og så er vi jo så heldig, at vi har Catrhrinesminde som et fantastisk teglværksmuseum, der har givet mig inspiration. Men det er fuldstændig rigtig. Handlingen omkring enkerne var tilsvarende overalt i Sønderjylland.

Bogen udkommer lørdag den 14., så jeg er da meget spændt på, hvordan den bliver modtaget. Den første anmeldelse, jeg har set, er fra Flensborg Avis. Den var godt nok flot. Så det er dejligt.

- Man kan jo også sige, at du har fået laurbær før?

- Ja, den første bog blev modtaget godt, og så var jeg så heldig at få kontakt med Fritjof Film, som så  besluttede at lave en film inspireret af min første bog. Hvor heldig kan man være! Det var virkelig en fantastisk ting.

Både i sin egen skriveproces og med filmmanuskripter skal man bare være rigtig tålmodig. Der er utrolig mange processer, og det tager alt sammen tid. Sådan var det med bogen men sandelig også med filmen. Jeg har nok set syv versioner til filmmanuskriptet, og som de siger, instruktøren og producenten har set 50 forskellige udgaver af manuskriptet til filmen, så det er en lang proces.

Bogen Enkeland har jeg også skrevet igennem utrolig mange gange. Jeg tror, jeg har været igennem med rigtige gennemskrivninger fire gange og i kapitler et utal af gange, hvor redaktøren har stillet spørgsmål eller givet en kommentar, som jeg så har arbejdet videre med. Men sådan er det for mig. Jeg kan ikke sætte mig og skrive en bog én gang og så færdig. Det er ikke mig.

- Hvornår begyndte du at skrive bøger?

- I 1995. Det var computerbøger. Jeg har skrevet en del programmeringsbøger, men har altid haft lyst til at skrive en roman, og historien til Knacker fik jeg i 1997, og den har altid ligget i mit baghoved. Men det tog jo 10-15 år, før jeg kom i gang med den.

- Hvor var du ansat dengang?

- Jeg var selvstændig. Jeg havde mit eget softwarehus i Sønderborg. Det solgte jeg i 2006 for at blive underviser. Så kan man bedre styre tiden. Jeg underviser og skriver. Underviser på SDU fuldtids som ekstern lektor under Center for Grænseregionsforskning plus lektor deltids på Erhvervsakademi Syd på Alsion. Og jeg er rigtig glad for at undervise. Det har jeg ikke planer om at holde op med.

Roman nr. 3 er ved at blive skrevet

- Jeg er i gang med nummer tre i trilogien. Den skal foregå i Sønderborg i 2. verdenskrig. Handlingen koncentrerer sig om foråret, da tusindvis af tyske flygtninge kommer til Sønderborg fra Østpreussen.

Jeg har fået en autentisk historie om en 16-årig pige, der bliver forelsket i en 17-årig knægt. Jeg interviewede hende for et par år siden, og hun sagde ” Min ungdom varede i tre måneder i Sønderborg”.

Det er de tre måneder, jeg vil beskrive. Pigen var fra Königsberg. Efter tre-fire måneder blev hun sendt videre til flygtningelejrene på Vestkysten og returnerede til Tyskland for så i en høj alder at flytte tilbage til Sønderborg, hvor hun mødte sin ungdomskæreste. De var begge over 70 år. Hun døde desværre kort tid efter at jeg interviewede hende, men hun nåede at bo i Sønderborg i 12 år.

- Du har valgt, at interviewet med dig gerne måtte foregå ved mindehøjen. Hvorfor mødes vi her?

- Det gør vi, fordi én af enkerne i bogen havde lovet sin mand, at han ikke skulle ligge i fremmed jord, slutter Karsten Skov interviewet om bogen.

Vil du se et over 5 minutters lang indslag i TV Syd med Karsten Skov, så klik her 


Hoved sponsorer

Sponsorer

 

Broager.dk