BROAGER.DK
BROAGERLAND OG BYENS DIGITALE SAMLINGSSTED

Nyheder

Byvandring i Broager - på cykel

18-06-2019


Flot fremmøde til en solskinsdag. (Foto: Walther Jacobsen)

Af Walther Jacobsen.

På grund af vejrudsigten for i lørdags flyttede ÆldreSagen en byvandring på cykel til i søndags, hvor starten gik fra petanquebanen ved ringriderpladsen til Broager Vandværks bygning på Dyntvej, hvor Jørn Jensen fra Broager Fjernvarme/vandværk viste rundt i vandværk og forklarede, hvordan grundvand blev renset/iltet og opbevaret i rentvandsbeholder, inden det bliver pumpet ud til forbrugerne.

Herefter fortsatte turen til fjernvarmecentralen på Østergade 21, hvor han fremviste kedelcentral og gasmotor med generator til elproduktion. Man har valgt denne løsning, idet udnyttelsesgraden derved bliver større, end hvis man brænder gassen af i en kedel for at opvarme vand, idet man udnyttede kølevand fra motor til fjernvarme samtidig med, man producerer el.

Vi kørte fra Østergade til solfanger/varmepumpe anlæg på ”æ´ ban´stræk”. Der er solpanel ved solpanel, så langt øjet det rækker. Opvarmet af solen. Og man udvinder varme, vha. varmepumpe (fungerer som et omvendt køleskab), fra grundvand, som bliver hentet ved fire boringer i Vemmingbund og ledt tilbage i fem boringer et stykke fra de fire boringer.

Så var der tid til en kaffetår, som blev indtaget på brandstation i Broager, hvor kaptajn for Broager frivillige brandværn Ole Nielsen fortalte om brandværnet i Broager og dets virke samt viste brandbilerne og udstyr i disse.

Turen sluttede på petanquebanen ved ringriderpladsen, hvor der var koteletter/ringriderpølser med kartoffelsalat.

Alt i alt en oplevelsesrig tur om vandets vej til hanerne, opvarmning af vand til varme i radiator og til at  slukke brande med og vejret var heldigvis med os.


Hoved sponsorer

Sponsorer

 

Broager.dk