BROAGER.DK
BROAGERLAND OG BYENS DIGITALE SAMLINGSSTED

Nyheder

Cykelfærgen er flittigt benyttet af tyske turister i år

24-07-2022


Leif Jørgensen fra Ribe ombord på cykelfærgen med kurs mod Langballigau.

I år lykkes det. Det er fjerde år, at cykelfærgen sejler mellem Broagerland og Langballigau. Og i år er det for første gang lykkedes at få fat i de tyske turister. Så det er en tilfreds kaptajn på cykelfærgen, som nu kan gøre midtvejs-status.

-Der er gjort mere reklame i Tyskland i år. Det er kommet godt ud i medierne i Tyskland, at vi sejler. Og det har givet bonus. Nu oplever vi, at turister står i kø i Langballigau for at komme med. Dem der ikke er plads til, opfordrer vi til at bruge et par timer og få en kop kaffe. Så kommer de med på næste afgang. Det sker dagligt, fortæller Palle Heinrich på Rødsand, mens vi lægger fra i Brunsnæs og sætter kurs mod Langballigau.

Det er skønt at se udviklingen i passager-interessen. Jeg tror, opbakningen udvikler sig, siger skipperen som har en opfordring til dem, der gerne vil med fra Egernsund eller Brunsnæs på første afgang, hvor der altid er fuldt optaget.

-Hvis de nu i stedet starter i Kruså fra morgenstunden og cykler til Langballigau, er der midt på dagen sejlads til Brunsnæs eller helt til Egernsund og en dejlig cykeltur med Gendarmstien videre til Kruså, foreslår Palle Heinrich, som har to udfordringer.

Den alvorligste er bookingsystemet, som især for tyskerne for ofte svigter. Den anden udfordring er mere praktisk og til at løse.

-Vores udfordring er, at en cykel i dag jo ikke er en cykel, som vi har kendt den. Nu er ca. 80 procent elcykler. De vejer mere. De fylder mere. (Blandt elcyklerne på denne tur står f.eks. en tandem-elcykel med en vægt på 78 kg.)

-Når man har en elcykel, har man typisk to eller fire cykeltasker. Og når man spørger til, hvad der er i taskerne, så er der også et ekstra batteri. Jo. Elcyklerne fylder rigtig meget. Hvor vi før havde fire cykler på et givent areal, kan vi nu få plads til to.

En hel familie kom f.eks. med seks cykler. De ville være i Danmark i to uger. Vi lykkedes heldigvis med dem, og skulle vi få hold i ryggen, var det jo en arbejdsskade, lyder det med et længere grin fra skipper Palle Heinrich.

Vi havde også en tysk turist, som altid havde drømt om at sejle i sin kajak på Nybøl Nor. Så hun havde kajakken med. Vi havde faktisk lige sagt nej, da vi kom i tanke om, at kajakken da kunne ligge på taget. Så det lykkedes.  Med vogn og det hele.

Ribe-cyklist er med for anden gang

På turen - som broager.dk havde booket billet til - var også en cyklist fra Ribe. Han parkerede bilen i Kruså og cyklede fra Kruså til Brunsnæs for at sejle med til Langballigau og derfra cykle retur til Kruså, hvor han så læssede cyklen op på bilen og kørte retur til bopælen i Ribe.

- Jeg tog den samme tur sidste år, bare på en anden cykel, fortæller Leif Jørgensen fra Ribe. - Naturen er jo utrolig smuk hernede, også set fra cykelfærgen. Det er jo en anden natur her, end hvor jeg kommer fra.

- Så det er en dagstur?

-Ja. Det er det. Jeg lurer jo lidt på vejret. Og bestiller, når jeg af vejrudsigten kan se, det i det mindste er tørvejr. For det skal være den rigtige dag, man skal gøre det på, siger Leif Jørgensen og varsler, at han sandsynligvis også er med næste år, hvis cykelfærgen sejler. Og det gør den, hvis sæsonen fortsætter, som den er forløbet indtil nu, mener skipperen.

Leif Jørgensens nye cykel er selvfølgelig udstyret med GPS og andet relevant udstyr for en cykelentusiast. Man skal kigge godt efter for at se, at den importerede amerikanske cykel rent faktisk er en elcykel! Det er racercyklen hjemme i Ribe ikke. Den bruger han, når han kører i den lokale cykelklub.

-Jeg kan godt lide at køre lange ture og har et par gange cyklet hjem til Ribe fra Prag. Der går nogle super gode cykelruter langs med Elben fra Prag op til Hamborg, hvorfra det så er hærvejen hjem derfra. Det er en utrolig varieret tur. Fra bjergrigt og smukt til den flade strækning med hærvejen hjem fra Hamborg. Det tager en uges tid.

Bakker op om lokale initiativer

Cykelfærgen har sans for også at bakke op om lokale initiativer. Søndag den 3. juli blev fartplanen lavet om til at være timesdrift mellem Langballigau. -Vi oplevede en massiv interesse blandt tyskere, som gerne ville se Tour de France, og derfor skruede vi farten op og sejlede i pendulfart og indsatte ekstra ture om aftenen for at sejle tyskerne hjem igen, fortæller Palle Heinrich.

Søndag den 31. juli gentager han pendulsejladsen mellem Brunsnæs og Langballigau. Der er nemlig havnefest i Langballigau, som også kan have en pæn interesse blandt danske turister og fastboende.

Leif Jørgensen er ankommet på Langballigau og cykler nu videre til Kruså. (Tekst og fotos: Kristian Pallesen)