BROAGER.DK
BROAGERLAND OG BYENS DIGITALE SAMLINGSSTED

Nyheder

Cykelfærgen "MS Rødsand" indleder sæsonen lørdag

19-06-2022Efter de seneste to års Corona-restriktioner starter den grænseoverskridende færge "MS Rødsand" igen med fuld kraft fra på lørdag, og for at sparke gang i tingene tilbyder færgen en uges special fartplan mellem Langballigau og Brunsnæs fra lørdag den 25. juni til søndag den 3. juli med "Tour de Brunsnæs" som en del af Tour de France-aktiviteterne i Sønderborg.

Fra den 4. juli til den 28. august fortsætter den almindelige sommerkøreplan.

I løbet af denne tid sejler færgen flere gange om dagen mellem Langballigau, Brunsnæs, Marina Minde (Rendbjerg), Egernsund og tilbage. Om fredagen tilbydes der også ture fra Egernsund til Flensborg via Sønderhav. Eventture i aftentimerne kan også bookes igen. Et fuldt program, som Gerhard Jacobsen, formand for ”Forening Cykelfærgens Venner”, hans 20 frivillige og skipper Palle Heinrich ser frem til.

Med "Tour de Brunsnæs" til Tour de France

I anledning af Tour de France tilbyder "MS Rødsand" en særlig service med "Tour de Brunsnæs" fra 25. juni til 3. juli. I denne uge pendler færgen hver time mellem Brunsnæs i Danmark og Langballigau i Tyskland. Både i dagene op til Tour de France-etapen og den 3. juli kan cykelentusiaster benytte cykelfærgen til en tur til Sønderborg. Festligt klædt i gult er Sønderborg den sidste destinationsby under Grand Départ inden Tour de France i 2022.

Talrige arrangementer finder sted omkring denne cykelbegivenhed i byen på fjorden. Med færge og cykel kan du nyde den smukke natur langs fjorden og gennem Broagerland og samtidig kombinere turen med en tur til Tour de France.

- Dette er vores fjerde sæson, og vi er meget glade for at kunne køre en hel sæson igen. For første gang har vi en tidsplan på to måneder. Det åbner helt nye muligheder, men også nye udfordringer", siger projektleder Jacobsen.

Derfor skal indsættelsen af de frivillige planlægges på et tidligt tidspunkt. - Vi har i øjeblikket omkring 20 frivillige i vores vennekreds, som tager imod og passer gæsterne om bord under færgeturene.

Vi vil være meget glade for andre hjælpere, der gerne vil være frivillige på tværs af fjorden og blive medlem af vores forening,siger Jacobsen.

- MS Rødsand" har plads til 12 personer og 12 cykler. Ud over den almindelige sejlplan kan cykelfærgen også chartres dagligt fra kl. 18.00 til tre timers særture og bruges af gæster til private fester, firmaarrangementer eller klubmøder.

Hvordan det hele begyndte

Allerede i middelalderen sejlede en færge mellem Brunsnæs på Broagerland og Holnis i Tyskland, og i 25 år har genåbningen af en færgerute været diskuteret.

Efter årtiers venten på de nødvendige tilladelser i det internationale farvand startede cykelfærgen "MS Rødsand" mellem Egernsund, Brunsnæs og Langballigau i Tyskland den 28. juni 2019 - takket være ildsjælen Gerhard Jacobsen, der som formand for Brunsnæs/Iller/Busholm Landsbylaug er drivkraften bag cykelfærgeprojektet.

Som led i et pilotprojekt udarbejdede han i 2019 en forretningsplan med hjælp fra Landsbylaug og støtte fra et tilskud fra Erhvervsministeriets Landdistriktspulje og Sønderborg Kommune i et tæt samarbejde med TAFF (Tourismus Agentur Flensburger Förde). Cykelfærgen fik også  sponsorhjælp fra bl.a. SE Vækstpulje og Gråsten Teglværk, og Cykelfærgens Venner, så de første prøveture kunne gennemføres.

Støtte fra mange partnere

Efter en toårig coronanedlukning med begrænset kørsel gik cykelfærgeprojektet ind i en ny udviklingsfase og blev en del af grænseoverskridende dansk-tyske samarbejdsprojekter som "TOUR-BO" (Tourism Cross-Border) og ”Blumen bauen Brücken - Blomster bygger broer (BBB)”, støttet af EU's Interreg-program.

Målet er at fremme merværdien af bæredygtig turisme i hele projektregionen på begge sider af Flensborg Fjord og at udvikle en ny strategi.

Strategien bliver udarbejdet i et samarbejde med Kreis Schleswig Flensborg og Sønderborg Kommune på vegne af projekt- og netværksparterne: Stadt Glücksburg, Kommunerne i Amt Langballig , Amt Geltiger Bucht, Aabenraa, Sønderborg, Kreis Schleswig-Flensburg, såvel som turismeaktørerne Destination Sønderjylland, TAFF (Tourismus Agentur Flenburger Förde), Ferienland Ostsee, Ostseefjord Schlei, Landsbylauget i Brunsnæs/Iller/Busholm og Cykelfærgens Venner.

- Uden hjælp og støtte fra så mange partnere havde projektet ikke været muligt, understreger Gerhard Jacobsen, der glæder sig over, at Maritimes Zentrum på Hochschule Flensborg også har været med siden i år.

- Som en del af et forskningsprojekt støtter Maritimes Zentrum os i udviklingen af en klimavenlig løsning til dieseldrevne M/S Rødsand, siger Gerhard Jacobsen med henblik på fremtiden.

Fartplan

Yderligere information om færge,sejlplan og billetsalg kan findes på cykelfærgens hjemmeside ved at klikke HER  eller via Facebook https://www.facebook.com/cykelfargen/