BROAGER.DK
BROAGERLAND OG BYENS DIGITALE SAMLINGSSTED

Nyheder

De personlige familiebånd gør et stærkt indtryk

11-11-2018


Ved åbningen af udstillingen om Første Verdenskrig på Broagerhus i går søndag spillede Finn Wogensen på et signalhorn, som Jan Jensen har udlånt til udstillingen.

- Hornet tilhørte en død fransk soldat. – Min bedstefar Nic Peter Jensen, som blev slagter i Skodsbøl efter Første Verdenskrig, tog signalhornet med fra slagmarken hjem til Broager, fortæller Jan Jensen til broager.dk ved udstillingens åbning. Og det virker. Det beviste Finn Wogensen forud for åbningen ved at spille signalet ”Hold inde”.

Udstillingen skal, siger arkivets leder, Orla Kristensen, være med til at mindes våbenstilstanden. Med udstillingen vil vi gerne skildre nogle af krigens aspekter og nogle af de skæbner, der har været her på Broagerland i forbindelse med den ulykkelige krig.

Skudt efter tre dage i krig

Blandt de mange deltagere ved kransenedlægningen ved mindehøjen i dag søndag var også Anna Sloth, Farverløkke i Broager. Hendes bedstefars bror, Hans Sloth, er blandt de 190 døde fra Broagerland. Han blev skudt efter kun tre dage i krig, fortæller ægteparret Anna og Jan Sloth.  

Hans læste i Århus, og han fik rigtig gode karakterer og skulle jo være blevet i Århus. Men han tog tilbage til Broager igen, og så blev han indkaldt. Da han gik ind i toget her i Broager for at gå i krigstjeneste, stod nogen på perronen med de tyske flag. Det v ar han rigtig sur over. Han rev vinduet op i toget og råbte: ”Tag og slå dem. Knald dem én! ” Og så rejste han i krig. Han lå på lazarettet en enkelt dag, før han døde.

Hans Sloth er garanteret den, der er sprunget op af skyttegravene først, mener Anna Sloth, som også havde et andet tidligere medlem af familien med i krigen og som døde i den tyske tjeneste.

- Peter Hansens bror flygtede til Ærø, og da han flygtede og Peter blev såret, da fik han ikke lov til at komme hjem. Det gjorde så, at han døde dernede. Muligvis. For det kan man jo ikke sige helt bestemt. Men han fik ikke lov at komme hjem på orlov, som man normalt gjorde, når man blev såret. Og det har Peters søskende skullet leve med, det dilemma. Mange ting blev ikke sagt, fordi det gjorde for ondt, fortæller Anna Sloth.

Havde ikke råd til at betale sønnens pleje

Der knytter sig mange historier til de faldne, og flere af dagens deltagere ved mindehøjen er efterkommere af de sønderjyske krigsdeltagere fra Broager. Således også Karin Flugt Jonasson, Degnegården, som mistede sin farfar, Christian Schürmann, som hun aldrig har kendt. Han faldt og ligger begravet i det nordlige Frankrig.  

- Min farfar og min farmor var ikke gift, og da min far var to år, kommer han i pleje ved et ægtepar i Nederskov. Men da han var syv år, kom han til Egernsund til sin farmor, fordi hans far (min farfar) skulle i krig og derfor ikke kunne betale for plejen i Nederskov fortæller Karin Flugt Jonasson. Fra en bekendt har hun fået en beskrivelse af graven og oplyst, hvor korset står. Og Christians sten står ved Mindehøjen.

- Jeg kommer jævnligt ved mindehøjen, fordi min mand ligger begravet på Broager kirkegård, og selvfølgelig skulle jeg med i dag. Og selvfølgelig skulle jeg have en buket med, siger Karin Flugt Jonasson.


Hoved sponsorer

Sponsorer

 

Broager.dk