BROAGER.DK
BROAGERLAND OG BYENS DIGITALE SAMLINGSSTED

Nyheder

Den enkelte forbruger af fjernvarme sparer 512 kr. om året

09-05-2022Mens priserne på rigtig meget stiger og stiger, leverer Broager Fjernvarme også et opløftende budskab. Driftschef Michael Kurth på Broager Fjernvarme har allerede bestilt håndværkerne til at opsætte en ny elkedel, som Broager Fjernvarme forventer kan sættes i drift i løbet december 2022.

Dermed falder fjernvarmens udgift til at producere fjernvarmen med i runde tal omkring 600.000 kr.  

Hele besparelsen ved at gå fra gas til til el ved at lukke to gamle gaskedler ned og kun have én tilbage giver den enkelte forbruger en besparelse på 512 kr. incl. moms på årsbasis.

-Det er meget forsigtige skøn, vi har lagt frem, og jeg forventer, at vi kan oplagre mere billig varme og håber at levere en højere besparelse, siger driftsleder Michael Kurth, Broager Fjernvarme.

Med den nye elkedel kan fjernvarmen også øge indtjeningen. På dage med meget vind kan vi i særlige tilfælde tjene penge ved at modtage el fra elnettet, fordi der er en overproduktion af EL fra vindmøller.

på vindstille dage vil der være en underproduktion af EL, dette vil medføre høje priser på EL, når vores gasmotor der laver strøm på en generator bliver startet af Energi Danmark, vil vi have en meget lav varmepris eller i nogle tilfælde tjene penge på den strøm vi levere til elnettet.

- For fjernvarmen er overgangen fra gas til el en udgift på godt 6 mio. kr. Den investering forventer vi at have tjent hjem efter syv år med en afskrivningsperiode på 20 år, oplyser driftslederen.  

-I projektbeskrivelsen er der tre forskellige beregninger på økonomi; fjernvarmens, forbrugernes og samfundets, og i kommunens pressemeddelelse i går fremgik det, at den samfundsøkonomiske gevinst over 20 år er på 8,7 mio. kr.

- Det er ikke tal, vi i virkelighedens verden vil se i noget regnskab fra os, og samfundsregnskabet har intet at gøre med forbrugernes gevinst, understreger Michael Kurth og forklarer, at Energistyrelsen har udarbejdet en beregningsmodel for samfundsregnskabet, så politikerne har et beslutningsgrundlag.

-Han præciserer også oplysningen i pressemeddelelsen fra kommunen om, at 10 procent af varmen i Broager måske komme fra vores gasmotor, men det vil afhænge af vejret, vi håber 0 procent, men hvis vi kan tjene penge på at producere strøm og holde hånden under elnettet, og samtidig sikre vores forbrugere billig varme, så kører vi gerne med motoren.

-Vi forventer faktisk slet ikke at bruge den sidste gaskedlen. Vi beholder den alene for at have et nødberedskab, hvis noget går galt. Vi forventer derfor med den nye elkedel, at vores produktion vil fordele sig med 70-75 procent fra grundvandsvarmepumpen, 15-25 procent fra elkedel og 10-15 procent fra solvarme.

Med det nye setup er vi mere robuste over for ændring af vejret år til år, da vi har flere muligheder for at producere varme billigst muligt.

Læs mere

De 22 sider med projektforslaget for ny 5 MV elkedel kan læse ved at klikke HER