BROAGER.DK
BROAGERLAND OG BYENS DIGITALE SAMLINGSSTED

Nyheder

Derfor er Broager Fjernvarme fortsat dyrest

21-12-2022


Den nye elkedel er klar til drift - og afløser to gaskedler

Broager Fjernvarme tager nu den nye elkedel i Østergade i brug. Den erstatter to tidligere gaskedler og reducerer udgiften til at producere varme til Broager by.  – Vi har holdt bestyrelsesmøde i denne uge og kan meddele, at prisen på fjernvarme fra årsskiftet falder fra de nuværende 1.094 kr. pr kilowatt til 995 kr., oplyser bestyrelsesformand Peer Monger.

I budgettet er der taget højde for, at en eksplosion i oktober desværre satte en generator ud af drift og er årsag til, at prisfaldet ikke bliver så stort som forventet.  –Populært sagt har vi midlertidigt mistet det ene ben i vores strategi om at producere billig varme til forbrugerne, siger driftsleder Michael Kurth.

Varmepumpen på Banestien leverer grundlaget, 4 megawatt. Om vinteren bruger fjernvarmen omkring 6 megawatt, og valget står så mellem to situationer. Nemlig at tænde for elkedlen eller starte generatoren (som nu er ude af drift).

-Varmeproduktionen til Broager rammes selvfølgelig. Plus den varme vi får fra motoren. Men det går især ud over vores salg af energi til det danske elnet, altså vores indtjening.

-Når det er vindstille og solen ikke skinner, kan de vedvarende energier jo ikke følge med. Så mangler der strøm på hele det danske elnet, og så bliver vi opfordret til som et lille kraftværk at bidrag til at bringe hele det danske elnet op på 50 hertz igen. Det får vi penge for, og det hjælper os til at producere billigere varme.

Fra årsskiftet kan vi, når det blæser rigtig meget, tjene penge ved at aftage overskuds-strøm fra vindmøllerne på elnettet ved at tænde for elkedlen, og når det er vindstille, sælger vi energi til elnettet ved at tænde for generatoren, forklarer driftslederen. Og indtjeningen fra generatoren er midlertidig ude af drift. Vi har lige nu mistet en indtægts- og varmekilde.

Appel til forbrugerne

De næste måneder er vi tvunget til at starte enten elkedlen eller gaskedlen, hvis der er vindstille. Og derfor har vi en appel til aftagere af fjernvarme i Broager: Især når det er vindstille, er det i alles interesse at mindske forbruget. Forbrugernes bidrag til billig fjernvarme er altså de kommende måneder at holde øje med vinden og skrue ned, hvis man har muligheden, siger Michael Kurth. Han ser frem til, at motoren er repareret.

-Hvornår er generatoren klar igen?

-Generatoren er i Tyskland for at blive helbredstjekket. Det kan betale sig at reparere den, men den er først tilbage i Broager inden påske! Den besparelse, den leverer, overstiger langt prisen for få den repareret.

Michael Kurth belyser fjernvarmens økonomi, konsekvensen ved at generatoren ikke er en indtægts- og varmekilde nu, med eksempler på indtjeningen – altså hvad Broager Fjernvarme tjener på at sælge energi til hele elnettet, når sol og vind ikke rækker.

I april var indtjeningen generator-salg på 358.000 kr. I maj var det 21.000 kr., i juni næsten 400.000 kr., i juli 117.000 kr., i august-september har vi også en forholdsvis pæn indtjening, og så går det helt skidt, da generatoren eksploderer i oktober. I denne måned, december, er vi gået glip af 300-400.000 kr. fordi generatoren er ude af drift + forskellen i at være nødsaget til at starte gaskedelen, så tabet ligger nærmere 2 mio. kroner.

Elkedlen er hurtig

Leverandøren er i denne uge ved at afslutte testen og afprøvningen af den nye elkedel, som går fra 0 til fuld ydelse på 5 megawatt på kun 1 minut. Elkedlen erstatter to gamle gaskedler, der er fjernet fra bygningen i Østergade.

Udover investeringen i ny elkedel har fjernvarmen også udskiftet et par pumper og isoleret rør, så elforbruget i bygningen i Østergade er halveret.

-Personligt mener jeg, at Broager Fjernvarme ad åre, bl.a. i kraft af eventuel overskudsvarme fra teglværkerne og supplerende vedvarende energikilde kan opnå en målsætning om at blive det billigste fjernvarmeværk i kommunen, siger Michael Kurth.

Ifølge JydskeVestkysten i dag, er fjernvarmepriserne fra januar sådan pr. megawatt-time i kommunen: Sønderborg Varme 558 kr., Sønderborg Forsyning 887,50 kr. og Broager fjernvarme 995 kr.


Hoved sponsorer

 

Sponsorer


Broager.dk