BROAGER.DK
BROAGERLAND OG BYENS DIGITALE SAMLINGSSTED

Nyheder

Det er en dag, hvor man virkelig får tænkt

07-02-2019


Skoleskak i Broager. (Foto: Broager Skole, Jarek Perzynski).

Aya Nedergaard i 4. årgang var i dag for første gang med i skoleskak på Broager Skole. Spændt og forventningsfuld er hun klar til turneringen og bonde-skak. For det er disciplinen i dag. Og det følger meget godt skakkens historie, som lærer Per Ohlsen indledte turneringen med for 4. årgang i eftermiddag.

- For 1.300 år siden var der en kejser i Indien. Han kedede sig bravt, og en vismand kom forbi, og fik til opgave at oprinde et spil. Han snittede nogle brikker og opfandt skakspillet. Mens han snittede, opfandt han også reglerne, og han spillede med kejseren som tabte hver eneste gang. Hvorfor vinder du hver gang? Jo, lød svaret. Du glemmer at bruge dine bønder, og da han begyndte at bruge bønderne, kunne han også bedre se formålet med de bønder, han havde i sit kejserrige, og han blev en bedre kejser, fortæller lærer Per Ohlsen og giver børnene lejlighed til at spørge ind til reglerne. Dem kender de. De har øvet sig i klasserne. ”Så må I give hinanden hånden og ønske god kamp”, lød beskeden og turneringen var i gang.

De tre klasser i 6. årgang spillede i formiddag. Josupeit siger om skak-dagen på skolen:  

- Det er fedt at spille skak og have en dag, hvor man virkelig får tænkt en del igennem. Jeg synes, det er sjovt at se, hvordan brikkerne skal rykke rundt på brættet for at se, hvilke muligheder man har bedst for at slå sin modstander. Du skal altid tænke to skridt frem, og man yder jo altid mere, når det er en konkurrence, fortæller eleven i 6.A. Han spiller skak på internettet en gang imellem med én af sine gode venner – for hyggens skyld. Jeg vandt én kamp, og det er jeg tilfreds med. Vi kom på tredjepladsen, fortæller han. Det skete med 21 point. 6. C vandt med 29-28.

I 8. klasse var 8. C suveræne med 49 point foran nr. 2 med 37 point. I morgen fredag, sidste dag før vinterferien, er det 5. og 7. klasse, der dyster.

Hvad gør hjernegymnastikken ved børnene?

- De bliver gode til at tænke sig om, og nogle skoler har taget en matematiktime væk og erstattet timen med skak og fundet ud af, at det gør eleverne bedre til matematik. Så der er noget logisk tænkning i det, siger Per Ohlsen, som ikke selv er en ørn til skak men dog spiller med en kollega på internettet.


Hoved sponsorer

Sponsorer

 

Broager.dk