BROAGER.DK
BROAGERLAND OG BYENS DIGITALE SAMLINGSSTED

Nyheder

Det keramiske håndværk - som det er på Broagerland

30-11-2019


Vase der er hånddrejet på lervarefabrikken Grønland og dekoreret af kunstmaler Peter Nicolaisen.

Keramik på Broagerland

Af Kaj Østergaard

 

På Sct. Pauli i Broager lå der et pottemagerværksted fra slutningen af 1700tallet til omkring år 1900.

Ved en udgravning i 1980 fandt Alfred Hansen fra Gråsten nogle potteskår fra dette værksted.

På Sønderborg Slot og i Ehlers-Samlingen i Haderslev, kan man se keramik som er lavet i pottemagerværkstedet på Sct. Pauli.

I årsskrift XV! Fra 2003 som Cathrinesmindes Venner har udgivet, kan man læse mere om pottemagerværkstedet på Sct. Pauli.

Broager Keramik

Efter nedlæggelse af Broager Banen i 1932 er stationsbygningen i Broager blevet brugt til forskellige formål, senest som stationskro.

I 1937 åbnede fabrikant C.H.Clausen et pottemagerværksted, Broager Keramik, i stationsbygningen med Ingemann Nielsen som keramiker.

I 1945 overgik pottemageriet til Max Thorsbro Pedersen der beskæftigede tre svende, tre lærlinge og tre damer som fortrinsvis dekorerede lervarerne.

Broager Keramik fremstillede små og store vaser, Aladdin-lamper, mælkekander, barselspotter, fade og dukkestel og de kendte askebægre fra DSK- Dansksindede Sønderjyske Krigsdeltagere.

Der findes stadig meget keramik fra Broager Keramik, især på Broagerland, hvor Broager Kirkes tvillingespir er stemplet ind på bagsiden af varerne.

I 1959 lukkede Broager Keramik og Max Thorsbro Pedersen åbnede et mindre pottemagerværksted i Dybbøl.

Dynt Kunst

I 1954 overtog Leo Enna den gamle skole i Dynt, hvor han indrettede et mindre keramikværksted.

Leo Enna kom fra Bistrupgaard i Birkerød, hvor han havde egen virksomhed som solgte varerne til stormagasinet Illum.

I Dynt fremstillede han unikke varer med hjælp af en drejer og konen Karen, som stod for bemalingen af fajancen.

Dynt gamle skole blev et omdrejningspunkt i Broagers kulturliv, hvor der blev holdt vekslende udstillinger med keramik og malerier, som Leo Enna også underviste i.

Maleren Peter Nicolaisen fra Egernsund var en af de flittige udstillere på Dynt gamle skole.

Karen og Leo Enna fik et årligt besøg af den kongelige familie, når de var på vej fra sommerresistensen på Gråsten Slot og til Dynt Strand, hvor kongefamilien havde et lille badehus.

De tre prinsesser fik lov til at lave keramik på Dynt gamle skole, hvor Dronning Margrethe var den flittigste til at udfolde hendes kreative evner.

På de kongelige slotte i Danmark og Sønderborg Slot findes der endnu keramik fra Leo Enna og Dronning Margrethe.

I 1973 flyttede Leo Enna til Augustenborg. Hans datter Dea Enna har værksted i Rinkenæs, hvor hun tit laver malerier fra klinten ved Stensig Mose og områdets teglværker.

Efter Leo Enna blev Dynt gamle skole overtaget af Aksel og Vivian Skovhøj til keramikfremstilling og derefter datteren Trine Skovhøj indtil 1989.

Grønland – keramisk industri

Teglværket Grønland i Egernsund startede i 1937 en afdeling med fabrikation af lertøj, især maskinfremstillede urtepotter.

Der var som regel også ansat tre uddannede pottemagere, der på gammeldags manér drejede krukker, fade og gulvvaser.

Peter Nicolaisen boede tæt på æ potfabrik og dekorerede dette keramik, ved siden af arbejdet som kunstmaler.

Grønland – keramisk industri solgte keramikvarerne fra en butik ved teglværket og på Broagerland havde næsten alle en blompot fra æ potfabrik stående i hjemmet.

Grønland – keramisk industri gik konkurs i 1993 og blev overtaget af det italienske Deroma som lukkede i 2002.

 

Til venstre en blompot fra æ potfabrik. I midten Ingemann Nielsen og til højre Max Thorsbro Pedersen.

 

Kunst på Broagerland

På Broagerhus vises udstillingen ”Kunst på Broagerland”, hvor man kan se keramik fra Leo Enna, Broager Keramik og en blompot fra æ potfabrik.

Broagerland bøgerne kan også købes i udstillingen eller på lokalarkivet. Nogle af årgangene er udsolgte. I 2018 udkom Broagerland XX som der kun er få eksemplarer tilbage af.

Udstillingen kan ses tirsdage kl. 13-17 og onsdage kl. 9.30-12.30.

Desuden er udstillingen åben søndag den 1.december kl. 13-17 og den 25. og 26. december kl. 13-17, eller efter aftale med Kaj Østergaard.

Fadet herunder er drejet af pottemager Jens P. Regenberg på lervarefabrikken "Grønland" i Egernsund og dekoreret af kunstmaler Peter Nicolaisen, Egernsund. Motivet er Sct. Jørgen og dragen.


Hoved sponsorer

Sponsorer

 

Broager.dk