BROAGER.DK
BROAGERLAND OG BYENS DIGITALE SAMLINGSSTED

Nyheder

Det nye træværksted er nu taget i brug på Broagerhus

20-01-2019


Gerd Bargum Petersen og Rasmus Westergaard. (Foto: Kristian Pallesen)

Efter næsten to års forarbejde med indretning og tilladelser er det nye træværksted på Broagerhus nu taget i brug – med et hold onsdag eftermiddag, og fra mandag den 21. januar også med et hold mandag eftermiddag.

Flere kan være med og oprette hold formiddag, eftermiddag eller aften.

- Mange har spurgt og vist interesse, og vi er nu to hold. En del flere kan jo være med og danne hold formiddag, eftermiddag eller aften. Et hold kan være fra to til fem deltagere, fortæller Gerd Bargum Petersen, som står bag etableringen af træværkstedet

Interesserede skal henvende sig til Gerd Bargum Petersen tlf. 20232340. Selv leder han onsdags-holdet, mens Leif Scheel tlf. 23110061 er instruktør på holdet mandag eftermiddag.

11 år og nu også trædrejer

Yngste trædrejer på det første hold er blot 11 år. Rasmus Jensen Westergaard, Busholm, fik interessen sidste år, da Gerd Bargum Petersen viste sine træ drejede ting frem på Broagerhus.

- Jeg synes, det er spændende at se, hvordan alt jo bliver rundt, og man skal jo lige lære, hvordan værktøjet skal bruges, fortæller Rasmus efter sine første erfaringer ved drejebænken. Man skal nemlig arbejde med træet lidt forsigtigt.

- Jeg er i gang med en skål – igen. For den første var jeg lidt for hård ved, så foden faldt af!

Gerd fortæller: - Første gang gik Rasmus i gang med svære ting, som vi andre har taget lang tid om at lære. Og sidste onsdag lavede han en ring. Han er hurtig til at forstå, hvordan træet skal behandles, siger læremester Gerd.

Yngste trædrejer på Broagerhus går på Förde-Schule i Alnor, en cykeltur på knap 13 km. Han har ca. 30 udstillingshøns og producerer kyllinger, han roer i roklubben i Gråsten, og han går til spejder i Broager. Så frem over cykler han hver onsdag eftermiddag Broagerhus forbi på vejen hjem fra skole.

For Gerd Bargum Petersen fylder trædrejning rigtig meget. Mandag drejer han på Dybbøl-Skolen, tirsdag i Vester Sottrup og onsdag som nævnt på Broagerhus. Og han har ikke problemer med at skaffe træ.

- Mange ringer og fortæller mig det, når de har træ, som jeg kan bruge. Taks er f.eks. en fantastisk træsort til trædrejning, og jeg har lige været i Haderslev og hentet, hvad der kunne være i bagagerummet.

Som Leif Scheel bemærker om trædrejning:

Vi arbejder i træ

Vi laver ting i træ

Vi skærer og høvler i træ

Vi reparerer ting i træ

Træværkstedet råder over 3 trædrejebænke, båndsav, afretter/tykkelseshøvl, borestander plus bore/skruemaskiner.


Hoved sponsorer

Sponsorer

 

Broager.dk