BROAGER.DK
BROAGERLAND OG BYENS DIGITALE SAMLINGSSTED

Nyheder

Efter mange år er mindepladen nu helet

30-04-2021


Albert Schulz ved den istandsatte mindeplade. (Fotos: Finn Wogensen).

OPDATERING: Læs mere om Ernst Schumacher i Broagerland XIII side 66 ved at klikke HER

--

Næste gang du er på Parkvej i Broager mellem byparken og kirken, så kig på mindepladen på kirkemuren. Den har i mange år været knækket i to. Nu er den repareret. Takket være en frivillig, som uden vederlag har samlet den, forstærket den, og genskabt den, som den så ud, da den i formentlig 1914 blev sat op på kirkemuren.

Og før vi afdækker noget af ”mystikken” om oplysningerne på mindepladen, skal vi lige høre, hvorfor en tidligere VVS-mand, 80-årige Albert Schulz i Gråsten, uden vederlag har repareret mindepladen – og monteret den med hjælp fra en murer i denne uge, så pladen er forsvarligt sikret.

Albert Schulz forklarer:

- For år tilbage, havde jeg sammen med en murer til opgave at frostsikre et sommerhus i Vemmingbund. Og så kørte vi gennem Broager, købte wienerbrød hos bageren og satte os på bænken med kaffe eller en øl, jeg husker ikke hvad, og så kiggede vi på kirkemuren. Og hver gang i 5-6 år sagde jeg, at jeg burde reparere mindepladen. Det irriterede mig at se den i forfald. Men jeg fik det ikke gjort. Men så sidste år da jeg læste om indsatsen med at bevare I. P. Nielsens grav på kirkegården, ringede jeg og fik af menighedsrådet lov til at reparere mindepladen, fortæller Albert Schulz til broager.dk.

Han har samlet mindepladen og svejset og limet en 4 mm rustfri stålplade bagpå. Og mindepladen er spartlet, sandblæst, grundet to gange og malet. Ikke mindst er den også sat op i ny beton. Den kan holde de næste 100 år.

”Mystikken”

Kig på billedet. Ernst Schumacher – 1895-1913 ??

Fakta er, at han var præst i Broager. Men ordet pastor eller præst er ikke nævnt. Hvorfor?

Schumacher var født i 1844 og ikke i 1895. Og han er ikke død i 1913 men i 1928. Så hvorfor står der så 1913?

Jo. Der er en sammenhæng. Mindepladen er nemlig ikke (mest) sat op for at mindes præsten, selvom årstallene er tiden for hans præstegerning i Broager.

Nej, mindepladen er sat op for at hædre og mindes Ernst Schumacher som manden, der blev formand for den foretagsomme Planteforening for Broagerland fra 1895. Og så valgte sognet respektfuldt at opsætte mindetavlen på kirkegårdsmuren uden at nævne, at han var præsten, men dog at nævne årstallene for, hvornår han var præst i sognet.

I sin ungdom havde han været gartner. Blandt andet var det på hans initiativ, at der blev plantet adskillige alleer, buske, linde- og andre træer i byen. Han bidrog aktiv til, at Broager blev kendt som Rosernes By.

Da pastor Schumacher gik på pension og rejste til Flensborg i 1913, blev der samlet ind i hele sognet med det formål at sætte et minde over hans store arbejde i planteforeningen. Ud over mindetavlen neden for kirkemuren blev der råd til opsætning af bænke og til vedligeholdelse omkring mindetavlen. Ifølge dagbladet Politiken i 2007 overtog kommunen vedligeholdelsen.

Præstens søn og datter

Redaktionens research afdækker i øvrigt to forhold.

Den 2. februar 1915 – altså i 1. verdenskrig, skrev avisen Hejmdal: Kaptajn Schumacher, Søn af Pastor Schumacher, tidligere i Broager, er tildelt jernkorset.

Datteren Käthe besøgte Broager i 1970, hvor hun fortalte om sin far. Og hele den historie skrev Inge Holm om i en længere artikel fra side 12 i Broagerland XIV, hvorfra dette uddrag er hentet:

”Haven vakte mange minder. Måske var Ernst Schumacher lige så meget gartner som præst. Hans datter omtalte ham i hvert fald som »gartnerpræsten«, som bakkende på sin pibe puslede om mistbænke og så og var meget dygtig til at få tingene til at gro. Der var de store pladskrævende og bredbladede tobaksplanter, som voksede skiftevis med majs og hampeplanter, bede som bugnede af sommerblomster og en rigdom at teroser og mosroser. Faderen blev af hende beskrevet som enkel i sin livsførelse, mild og betænksom. Hun mente at kunne huske, at han i sæsonen meget ofte plukkede en enkelt særlig skøn blomst og anbragte den ved sin kones morgentallerken. Ellers sad moderen ikke til pynt, men var dagen igennem travlt beskæftiget, f. eks med at udnytte havens produkter: grøntsager, valnødder, kvæder, hyldebær, kirsebær og meget andet.”

Og Inge Holm beskriver i sin artikel levende, hvordan præstedatteren Käthe uden særligt kendskab til en nogen ældre mand sagde ja til ægteskab. Pastor Schumacher meddelte sin kommende svigersøn, at han ikke magtede nogen medgift. Og gad vide, om Käthe også havde sagt ja, hvis hun havde vidst, at hun fik sin svigermor i medgift. Hun boede nemlig hos Käthe og ægtemanden i mange år, hvor svigermor ikke lagde fingrene imellem.

OPDATERING - En ekstra detalje

En flittig læser af broager.dk har bidraget med denne lille ekstra detalje:

Violinisten Svend Ssmussen har en søn claus asmussen, der fra 1974 til 2005 var med i den kendte musikgruppe shu-bi-dua som komponist og guitarist.
Han er altså oldebarn til ernst schumacher. 

 

Det kan du læse mere fra side 12 i bogen, som vi linker til HER

Vil du vide mere om livet lokalt, også for et par hundrede år siden, om Broager kirke, præster, mindehøj og om tiden, da blodgangen rasede og folk i Broager ikke døde af ”hunger og kummer” – så har slægtsbiblioteket en lang artikel, du kan læse ved at klikke HER