BROAGER.DK
BROAGERLAND OG BYENS DIGITALE SAMLINGSSTED

Nyheder

Egnsspil er noget, alle kan være med i

03-07-2021


Carsten Hauerberg og instuktør Kristian Hald.

Det er noget af en tretrinsraket, der skal virke, før skuespillerne formidler bogen Enkeland til et teaterstykke som et egnsspil på Cathrinesminde Teglværk fra den 15. juni næste år.

Når Karsten Skovs bog er omsat til et teaterstykke – til egnsspillet – af dramatikeren Brian Wind-Hansen, så er det op til instruktøren Kristian Hald at tilsætte manuskriptet sin fortolkning og gennem skuespillerne præsentere stykkets kød og blod, liv og følelser.

Og næste års instruktion af skuespillerne bliver oplevet anderledes for Kristian Hald. Han har nemlig aldrig før kunnet læse den bog, der er grundlaget for dramatikerens arbejde. Kristian Hald kan derfor nu både læse bogen og til efteråret, hvordan dramatikeren har fortolket forfatteren.

En ekstra kilde tl inspiration

- Det vil også vil påvirke min proces rigtig meget. Jeg får en ekstra kilde til instruktionen, som kan inspirere mig, fortæller Kristian Hald på et møde for pressen på Cathrinesminde Teglværk.

- Når jeg får et historisk manuskript, tænker jeg jo rigtig meget over, hvordan vi får det til at blive noget, som publikum oplever som en spændende oplevelse. Jeg kan rigtig godt lide en zoom-effekt, hvor folk kommer til stedet langsomt. Og langsomt kommer ind i et historisk rum og bliver taget tilbage i tiden.

Eksempel: I et af egnsspillene havde vi æltemøllen i gang, hvor der bare gik én og æltede ler med en hest, når publikum ankom, så spillet roligt begynder at zoome ind på handlingen og atmosfæren.

Vi skal give folk en oplevelse tilbage i tiden i et par timer og samtidig tage fat i de følelsesmæssige ting, der stadig rammer os i dag. Det skal jo ikke være historietime eller historisk værksted – det er jo kernen i det at tage fat i et historisk stykke, mener instruktøren Kristian Hald.

Teater er på lige vilkår

-Der var en kanon-energi i at lave egnsspil med flere generationer på scenen. Det fantastiske ved teater og egnsspil er jo, at det er en fritidsaktivitet, hvor alle er med på lige vilkår. Barnebarnet, bedstemor og far spiller teater. Det er ikke som i fodbold og badminton, hvor det handler om fysik.  Egnsspil handler om noget helt andet. Så på den måde er det en fantastisk familieaktivitet, siger instruktøren Kristian Hald.

Af publikum fra tidligere års egnsspil på Broagerland er han kendt. For han har sat sidste påvirkning på egnsspil siden 2002.

Når jeg i november har læst manuskriptet og har styr på, hvor mange vi skal være, vil vi holde et stormøde for alle, som er interesseret i egnsspillet og få en snak om rollerne. Så melder folk sig, og prøverne går i gang i februar 2022, én gang om ugen i første omgang, så to gange om ugen, tre gange om ugen, og til allersidst 3-4 gange om ugen op til generalprøven.

De første 4-6 gange er det en miniuddannelse. Der kommer nogen, der aldrig har stået på en scene før. Der kommer nogen, der er rigtig nervøse. Der kommer nogen, som ikke rigtig har lyst til at sige noget, og der kommer nogen, som har erfaring og er rigtig dygtige. De er alle amatørskuespillere og skal alle klædes på til at stå på en scene. Det nytter ikke rigtig noget, at man bare fokuserer på de gode. Publikum ser det hele, og forestiller man sig, at det er et flot puslespil og alle brikker er lagt, undtagen én som mangler. Så er det første, man ser, den manglende brik. Så det handler om at klæde alle på, så de er med til at give publikum den samlede oplevelse.

Derfor har vi en masse start-øvelser, der handler om at være til stede, at fokusere, at de føler sig set alle sammen. Alle er lige vigtige, når først spillet er i gang.

Jeg håber, der er rigtig mange, der går og glæder sig og til efteråret melder sig til at være med. Den 15. juni 2022 er der premiere på ”Enkeland” som egnsspil på Cathrinesminde.