BROAGER.DK
BROAGERLAND OG BYENS DIGITALE SAMLINGSSTED

Nyheder

En 98 års begivenhed fortjener at blive en nyhed...

17-02-2021Der var engang… da en nyhed først var en nyhed, den dag, den var omtalt i den lokale avis. Og måske det også passer den dag i dag!

Hvordan lågen op til mindehøjen i Broager by er kommet til at fremstå så flot, omtaler vi nemlig som en nyhed i dag. Selvom arbejdet faktisk blev udført for næsten et år siden.

Historien er, at Nora Hansen fra Skelde, som én af sine sidste handlinger som vikar for kirketjeneren pegede på, at lågen så sølle ud og trængte til at blive malet, så den kunne se ordentlig ud til fejringen af 100 året for Genforeningen. Og den fejring afventer både lågen og læserne.

-Vi snakkede lidt med kirkegårdsleder Jan Hjortshøj, og så kørte jeg over til Peter, Rose Cykler i Skelde. Vi blev enige om, at den sag kunne vi ordne, fortæller Noras mand, Børge Hansen.

-Vi pillede lågen af, lagde den på en trailer og kørte til Skelde. Vi kunne bare ikke få lågen ind til Peters sandblæsningsudstyr. Lågen var for stor. Men vi fik fat i én i Tinglev, der kunne sandblæse, så vi kørte til Tinglev og fik opgaven løst. Og så reparerede vi og svejsede lidt, og så blev lågen malet.

-Og I ville gøre det gratis?

- Ja-ja. Selvfølgelig har vi gjort arbejdet uden beregning, kommer svaret prompte fra Børge Hansen. Peter, Rose Cykler, sponserede malingen. Og så blev det til, at kirken betalte for sandblæsningen. Og som den er nu, tror jeg, at lågen kan holde de næste 100 år, siger Børge Hansen, og det gør han, fordi lågen har stået originalt fra november 1922 og indtil sidste år. Vi fotograferede den onsdag. Den glinser i tågen.

--

Lågen er smedet efter sorgen over tabet af fire brødre i 1. verdenskrig. I arkivet hos broager.dk ligger fra december 2018 lågens historie. Læs mere ved at klikke HER.

Lågen anno 2021 - omgivet af tåge - i ny bemaling efter 98 år. (Foto: Kristian Pallesen)


Hoved sponsorer

 

Sponsorer


Broager.dk