BROAGER.DK
BROAGERLAND OG BYENS DIGITALE SAMLINGSSTED

Nyheder

En følelsesladet afstemning i Broager 10.februar 1920

08-02-2020Afstemningen i Broager 10.februar 1920

Af Kaj Østergaard
 

Et øjenvidne fortæller om stemningen i Broager på afstemningsdagen den 10 februar 1920. Det gør N.P.Nielsen i bogen ”Fra bondedreng til grænsepræst” fra 1966, stemningen 

 ”Dagen i Broager var begyndt med, at et stort musikkorps gik gennem byens gader, efterfulgt af et stort optog af børn fra danske hjem. Pigerne klædt i rødt og hvidt, drengene med små dannebrogsflag i hænderne, og ind imellem gik de voksne med store flag på fanestang. Jo, det var skønt at se. Aldrig havde de gamle i Broager set så smukt et syn!

   En af dem, der glædede sig mest, var min kernedanske svigerfar, Hans Hansen, Nejs. Han var født i 1847 og kunne således huske den bitre tid fra 1864 og årene, der fulgte. Men aldrig havde han tvivlet på, at der atter ville oprinde en dag, da sønderjyderne kom hjem til Danmark, blot de var trofaste mod modersmål og fædreland. Og han var en af de trofaste, som tillige havde mod og sind til at bekende og støtte alt, hvad der var dansk. Nu blev håbet opfyldt, om end ikke helt, for min svigerfar ville gerne have Flensborg med.

   Om aftenen var vi alle til fest – afstemningsfest. Alle hotelsale var fyldt til sidste plads. Og hvilken stemning! Sang og tale og hurraråb vekslede, når de gode resultater indløb. Og der var mange gode resultater. Vi tre fra det gamle land gik rundt til de forskellige festlokaler for at se og høre, hvordan det hele formede sig. Bragte også en hilsen fra vore landsmænd derhjemme – og fik hilsen med tilbage.

   For Cecilie og mig blev denne dag en af de skønneste og rigeste oplevelser, vi har haft, og vi var taknemlige for, at vi fik lov til at opleve denne store lykkedag sammen. At vi var fælles med sønderjyderne på denne højtidsdag, har betydet meget for os i de mange år efter 1920, når vi samledes til afstemningsfester.”


N.P.Nielsen  var gift med Cecilie Nielsen der var født på Nejsgård i Broager den 27.november 1886, som datter af gårdejer Hans Hansen.

Cecilie byggede Antvorskov Højskole ved Slagelse sammen med sin første mand Niels Eggert der døde i 1915. Hun blev derved enke i en tidlig alder og giftede sig i 1920 med N.P.Nielsen og flyttede til Vedsted i Sønderjylland. Her var N.P Nielsen præst fra 1920 til 1935 og derefter præst i Højer til 1950. I 1952 flyttede parret til Sønderborg hvor Cecilie døde den 5.november 1963.

Cecilie og N.P.Nielsen boede i Slagelse på afstemningsdagen den 10.februar 1920 og fik opfyldt Cecilies største ønske, som var at komme hjem og deltage i afstemningen.

N.P.Nielsen var ikke stemme berettiget da han var født i Tuse Næs på Sjælland. Cecilie var stemme berettiget, da hun var født i området før 1900 og rejst væk.
 

Følelser i kog


Op til afstemningen sendte gendarmerikontoret i Sønderborg et brev til områdets politimestre med besked om, at de skulle gøre alt for at opretholde ro og orden.

De blev informeret om, at der stod tre lastbiler med mandskab og maskingeværer klar til hurtig udrykning, hvis der blev behov for det.

Det blev der ikke behov for i Broager, hvor afstemningen forløb i ro og orden.

Gendarm Iversen skriver i sin rapport, at det mest sindsoprivende der skete i Broager på dagen var, at lærer Nielsen havde vist det tyske flag ved skolen og rakt tunge, da et dansk optog var gået forbi.

At der var store følelser på spil ved afstemningen, kan ses på valgplakaterne.


Hoved sponsorer

Sponsorer

 

Broager.dk