BROAGER.DK
BROAGERLAND OG BYENS DIGITALE SAMLINGSSTED

Nyheder

En skulptur, et skilt og 5.000 kr. til BIB landsbylaug

02-06-2018


34 landsbylaug i Sønderborg Kommune har kæmpet om titlen Årets Landsby 2018, og titlen er som de fleste ved, gået til BIB Landsbylaug, som i eftermiddag har afviklet triatlon til fordel for cykelfærgen mellem Danmark og Tyskland. Før startskuddet lød, blev motionisterne  publikum til den officielle hædring.

 

Formanden for Udvalget for Landdistrikter, Natur og Fødevarer i Sønderborg Kommune, Charlotte Riis Engelbrecht hædrede Årets Landsby 2018 og overrakte et lille skilt til evig eje, vandreskulpturen og en check på 5.000 kr., som BIB Landsbylaug må bruge til at fejre titlen med.

- Jeg kan hilse og sige at, det er svært, sagde Charlotte om arbejdet med at udvælge det landsbylaug, som har fortjent titlen og fortsatte:

- Udvælgelses-komitéen har været vidne til den ene beskrivelse efter den anden af lokalsamfund med kreativitet og høje aktivitetsniveauer. Der blev konstateret stor energi og flot sammenhængskraft over hele linjen.

Aktiviteterne i de levende landsbyer i Sønderborg Kommune spænder vidt – fra aspargesspisning og blomster-plantning til oprydning, rundvisninger og sang-arrangementer, kæmpe events som Spejderlejr 2017 og lidt mindre som ringridning, historiske fremvisninger eller sportsaktiviteter. Mødeaktiviteten har være massiv både internt i landsbyerne og ved planlægnings- eller sparringsmøder med kommunen.

 

Det vidner om, at vi der bor i landdistrikterne har masser af muligheder for at leve netop dét liv, vi måtte vælge, for at skabe livskvalitet i hverdagen.

BIB skiller sig ud

En enkelt kandidat skiller sig dog lidt ud. Her er tale om tre små landsbysamfund. De har valgt at gå sammen frem for at stå alene. De arbejder efter en fælles udviklingsplan, der skal løfte deres afgrænsede, geografiske område. Et område der varierer meget i beboerantal afhængig af, om det er vinter eller sommer.

 

 

 

Vi kan se, hvordan Landsbylauget i Brunsnæs/Iller/Busholm har været dén samlende enhed, der er vokset med opgaverne i takt med, at omverdenen har fået øjnene op for det fantastiske område på Broagerland.

Efterspørgslen efter overnatningssteder er steget, og flere har stillet senge til rådighed. Flere ønskede at lægge til, og en ophalerplads til både blev etableret, og anlægsbroen sat i stand.

Der er konstant fokus på at levere en god service til de mange gæster. Gæstfriheden betyder, at de føler sig velkomne. Og det sker på en måde, så de lokale også føler, de får det bedste ud af situationen, når de deler hverdagen, naturens rigdomme og den historiske arv med gæster udefra.

Denne ”medvind” vil de i Brunsnæs/Iller/Busholm Landsbylaug udnytte til at sætte flere ”skibe i søen”. De har hævet blikket og deltager aktivt i et driftigt samarbejde med nabolandsbyerne. 

Samarbejdet rækker ud over egne grænser. Når jeg siger ”etablering af en cykelfærge over Flensborg Fjord”, ”aktiv medspiller i Det levende Teglværk på Cathrinesminde” og ”medvirkende til at skabe et stilleområdet på Broagerland” – så ved alle lokale, at der lægges kræfter i at løfte hele området, ved at gøre en forskel frem for blot at snakke om det over hækken.

Fra ”modvind” til ”sidevind”

I dag er vi samlet til Triatlon – et større arrangement end man kan normalt forventer af et lille lokalområde. Sidste års aktivitet viste, at det var muligt, og nu gentages succesen, så der kan blive et afkast – og opmærksomhed på arbejdet med at etablere en cykelfærge fra Brunsnæs over Flensborg Fjord. Det er et gammelt ønske, der er pustet nyt liv i.

Vindretningen er drejet fra ”modvind” til ”sidevind” … nogle aftaler er på plads, mens der ventes på andre. Men så længe det blæser, er der bevægelse.

Til lykke Brunsnæs, Iller og Busholm. I er leverandører af samarbejdsvilje, virkelyst og handlekraft. Og det er med til at skabe sammenhængskraft og levende landsbyer i Sønderborg Kommune.

--

Fotoreportage: Fotograf Anders H. Hansen.

 

 


Hoved sponsorer

Sponsorer

 

Broager.dk