BROAGER.DK
BROAGERLAND OG BYENS DIGITALE SAMLINGSSTED

Nyheder

EN TUR PÅ NYBØL NOR STIEN GIVER VITAMINER TIL KROP OG SJÆL !

27-11-2018


December og julen byder på rigtig mange vitaminer - men det behøver ikke alene være ved kaffe og middagsbordet! Hvad med en lille vandretur. Her er inspiration til fysisk udfoldelse.

 

Af Kaj Østergaard

Nybøl Nor stien som blev indviet i november 2013, har nu ændret stiforløb over en kort strækning ved genbrugspladsen i Skodsbøl.

Den 7 km lange sti forbinder Nybølstien med Gendarmstien, og starter – eller ender – ved vejen Nybøl Nor, hvor Nybøl Nor stien smelter sammen med Nybøl stien.

Teglværks ruten

Det første stykke går stien langs med Nybøl Nor som er et Europæisk Fuglebeskyttelsesområde, hvor man her i efteråret har kunnet se mange svaner og andre fuglearter. Kort efter passerer man Petersen Tegl, hvor man kan se mange prøvemure med de kendte – og dyre – kolomba sten. Et lille stykke fra dette teglværk, ligger det tidligere Tychsens Teglværk, som Petersen Tegl købte i 2015 og ombyggede for 75 millioner kr. til produktion af kolomba stenene.

Efter Søholm Yacht Service ligger 2 små søer, hvor der er en udendørs udstilling af de nye kolomba cover, som er en teglsten der bruges til facadebeklædning. Denne nye teglsten kan efterhånden ses ved mange byggerier, som ved det prisbelønnede byggeri Kannikegården i Ribe.

Nyt spor

Ved de 2 søer har Nybøl Nor stien ændret stiforløb, så den nu slår et lille sving mod genbrugspladsen i Skodsbøl over en kort strækning, inden man krydser en mark. Herefter møder man en ny skov som blev plantet i starten af 90´erne, da lossepladsen i Bøsbæk blev nedlagt. Nybøl Nor stien fortsætter når man har passeret Bøsbækvej.

Rådyr, rævegrave og kobjælder

Stiforløbet i den nye skov er meget ” kringle kroget ”, som er ekstra sjov og udfordrende, når man kører på  mountainbike, men man skal bare være vågen for modkørende cyklister og gående. I den nye skov kan man også se rådyr, rævegrave og møde køer med bjælder.

Man kommer nu ind i den gamle Skodsbøl skov, hvor Nybøl Nor stien følger kanten af skoven med flot udsigt til Nybøl Nor. Stien går nu ned af en stejl trappe til en bålplads og fortsætter forbi den amputerede Teglværksby i Egernsund og videre på Havnevej. Alternativt kan man gå /cykle gennem Skodsbøl skov så man kommer ud på Skovgade, hvor man så kan komme ned på Havnevej.

Havne ruten

På Havnevej kan man se Jonssons skibs- og bådebyggeri, hvor man renoverer fiskekuttere og andre træskibe.

Ved Matzens Teglværk kan man se en ny portal, hvor værkets logo er lavet af teglsten. Ud mod Nybøl Nor står der nogle prøvemure fra Matzens Teglværk.

Nybøl Nor stien ender – eller starter – ved Egernsundbroen, hvor stien smelter sammen med Gendarmstien. På Færgegårdens tidligere grund, har Egernsund Tegl lavet en stor udendørs udstilling med forskellige tavler med teglsten. Denne udstilling har fået nye tavler med spændende eksempler på teglsten i alskens former og farver. Her kan man se en teglsten som er en ting mellem en mursten og en kolomba sten.

Samme sted kan man se et stort kunstværk i tegl der viser hvad man også kan bruge tegl til. Kunstværket blev opstillet i 2014 og designet af kunstkeramiker Karen Lisbeth Rasmussen. Det praktiske arbejde er udført af Syddansk Erhvervsskole med formsten fra Vesterled Teglværk.

Info

Du finder oversigten og et kort over Nybøl Nor stien og andre stier i Sønderborg Kommune ved at klikke her.

I regnfulde perioder kan Nybøl Nor stien være mudret en del steder, så fornuftigt fodtøj eller støvler kan anbefales. Ved Nybølnorvej og Bøsbækvej findes P-pladser så man kan tage Nybøl Nor stien i bidder.

EN TUR PÅ NYBØL NOR STIEN GIVER VITAMINER TIL KROP OG SJÆL !


Hoved sponsorer

Sponsorer

 

Broager.dk