BROAGER.DK
BROAGERLAND OG BYENS DIGITALE SAMLINGSSTED

Nyheder

Et bud på I. P. Nielsens navn

06-06-2020På broager.dk efterlyste Ole Hansen den 23 maj svar på, hvorfor Broagerlands tidligere folketingsmedlem I. P. Nielsen omtales som sådan, når han vitterlig hedder Jens Peter Nielsen.

Svaret har Henrik Galberg Jacobsen, professor emeritus og dr. Phil ved Institut for Sprog og Kommunikation på Syddansk Universitet. I JV i dag forklarer han:

- Tidligere skrev man jo med gotiske bogstaver. Og i det gotiske alfabet er der forskel på lille j og lille i, men ikke på de store bokstaver J og I.

Det var med andre ord den samme krusedulle, man kunne bruge for I og J. Når det gjaldt de små bokstaver i og j var holdningen også, at det var ligemeget. Man gik ikke højt op i, om et ord som f. eks ”jern” blev skrevet ”iern”.

Men hvilket bogstav I eller J brugte I. P. Nielsen selv? Det er tidligere folketingsmedlem og skatteminister Frode Sørensen i tvivl om. Han er ved at skrive en bog om sin partifælle og siger til JV:

Når I.P. Nielsen skulle underskrive et dokument, var det tvetydigt, hvad han selv foretrak, erfarer Frode Sørensen efter omfattende research til sin bog på over 300 sider, som udkommer omkring 21. september:

Han brugte et bogstav, der ligner både I og J. Ja, man kan faktisk læse det både som I og som J, forklarer Frode Sørensen.


Hoved sponsorer

Sponsorer

 

Broager.dk