BROAGER.DK
BROAGERLAND OG BYENS DIGITALE SAMLINGSSTED

Nyheder

Gå på opdagelse i 100 avisårbøger fra Sønderjyden

05-04-2019


For avis-elskere og lokalhistorien er det et skattekammer!

En sjælden skat af gamle aviser har fundet vej til Broager. På Arkivet på Broagerhus kan du fra på torsdag den 11. april kl. 16 fordybe dig i avisen Sønderjyden fra 1952 og frem til avis-døden.

Den 16. november 1974 gik den socialdemokratiske avis Sønderjyden ind, og det skete med en takke- afskeds & gallanummer, hvor de fleste artikler var skrevet af gamle Sønderjyden-journalister, som gav et billede af, hvad den sønderjyske A-presse avis var.

Heldet har tilsmilet Broager, så de fleste af avisens udgivelser fra begyndelsen af 50’erne til lukningen, samlet i omkring 100 avisårbøger, nu kan læses.

- Vi har fået dem, fordi Sønderborg Bibliotek ikke havde plads nok i Multikulturhuset i Sønderborg til at have dem stående. De kom til at ligge en tid på Håndværkervej i Broager, og så spurgte kommunen, om vi var interesseret, og det sagde vi selvfølgelig ja til, fortæller arkivleder Orla Kristensen.

Aviserne indgår ikke i arkivet men bliver stillet til rådighed for publikum. Vi har mærket dem, så alle kan se præcist, hvor de skal ligge, og derfor kan man tage et kvartals aviser med hen på en læseplads i stueetagen på Broagerhus og fordybe sig og så lægge bogen tilbage, hvor den skal være.

Alle med adgang til Broagerhus kan læse i bøgerne. Nogle har en chip og kan selv låse sig ind. Andre kan komme ind i forbindelse med et arrangement eller, når der er åbent i arkivet eller i Kig Ind.

- Det viser sig jo, at når folk får lov at kigge i dem, så bliver de helt vilde. De bliver siddende, og de bladrer og bladrer, for de skal jo have historien med. Jeg har selv lige oplevet det, for i disse dage i begyndelsen af april 1953 var der storkonflikt med Krag som handelsminister, og man forsøgte at løse problemet med lockout. Jeg er sikker på, det bliver rigtig meget værd for folk at læse de 100 avisårbøger, siger arkivlederen.

Christian Frederiksen og Kaj Østergaard har bygget reolen op til 22 års historier i Sønderjyden. (Foto: Anders Hilmer)


Hoved sponsorer

Sponsorer

 

Broager.dk