BROAGER.DK
BROAGERLAND OG BYENS DIGITALE SAMLINGSSTED

Nyheder

Hermann fik et granatchok

11-11-2018


Christian Frederiksen (th) fortalte om Hermann.

Ca. 50 fik i dag søndag ærtesuppe på Broagerhus, før de sammen med flere bagefter fik historien om Hermann, der fik granatchok i Første Verdenskrig og blev én af de første psykisk syge, som fik ophold på Strandhjem i Brunsnæs.

Det fortalte Christian Frederiksen om i et levende foredrag om en krigsdeltagers skæbne. Christian Frederiks forældre drev Strandhjem som hotel, indtil besøgstallet faldt så meget, at de i 1940 måtte finde ud af at anvende Strandhjem til noget andet og derfor tilbød Augustenborg pladser til de mere selvhjulpne patienter.

- Derfor kom Hermann Brandt til Strandhjem. Han havde fået et granatchok i Første Verdenskrig, kommer til Slesvig til et sindssygehospital, og da vi bliver danske i 1920, bliver han flyttet til Augustenborg, fordi han er fra Sønderborg.

Hermann kommer til os, da vi har fået centralvarme indlagt. Hermann var uddannet glarmester i Sønderborg, og inden den store krig tager han sin motorcykel og kører til Sahara, videre til Alexandria og tager hjem igen. Og så kom han i krigstjeneste.

Da vi fik ham på Strandhjem, stod han foran et spejl og kiggede ind i spejlet og rakte tunge af sig selv. Brummede og kunne sige ja og nej, og han havde en hat, som han rettede på. Det var stort set, hvad han kunne og gjorde. Han kom aldrig ind i salen for at spise. I køkkenet fik han, når maden var klar til at blive serveret, en dyb tallerken med masser af kartofler og sovs. Og han spiste altid stående og satte tallerkenen op til munden, og så skovlede han ind. Og han røg, alt hvad han kunne få fat i. Det var også en kontaktform. Og så begyndte han at fhjælpe min far i haven, og han udviklede sig stille og roligt og dør 45 år efter, fortalte Christian Frederiksen, som blev født to år efter, at Hermann kom til Strandhjem.

En anden del af foredraget handlede om familien med de seks sønner, hvoraf fire brødre fra Broagerland ikke kom hjem fra Første Verdenskrig. Den historie er levende omtalt på en planche på udstillingen.

Gule ærter eller ærtesuppe

Og apropos dagens servering, gule ærter eller ærtesuppe, så blev også redaktøren af denne historie belært om, at gule ærter bliver indtaget med kød eller pølser på en særskilt tallerken. Efter tysk opskrift er det sådan, at når kødet er en del af suppen i de gule ærter, så serveres der på én og samme tallerken, og så er det ærtesuppe!!


Hoved sponsorer

Sponsorer

 

Broager.dk