Broager.dk

Hilsen til forårssolen

Tekst og fotos: Kaj Østergaard

I det sidste år har vejret opført sig helt tude tosset, der har ført til en masse vejrrekorder, og en stormflod der opførte sig som en elefant i en glasbutik.

Stormfloden slugte en masse af Broagerland, som førte til at Gendarmstien blev spærret mange steder. Op til påske meddelte Sønderborg Kommune at Gendarmstien nu var åben igen på 81 kilometer af den i alt 84 kilometer lange Gendarmsti. På Broagerland er de to kilometer ved Viemosen mellem Sønderborg og Vemmingbund stadig lukket på grund af jordskred.

Strækningen Spar Es – Gammelmark

Grusvejen ved Skeldebro er stadig lukket, men er dog åben for gående. Ved klinten omkring Stensigmose er Gendarmstien rykket et par meter, og der er anlagt en ny trætrappe og afmærkning. Før Gammelmark har der været en rigtig flot strækning, hvor man gik lige som i en ”trætunnel”, men her er skrænten så ødelagt, at strækningen nu er omlagt ind over en mark. Den store trætrappe ned til vandet, er også blevet renoveret. Gendarmstien hen til campingpladsen i Gammelmark går via stranden, da det flotte stykke mellem træer og efeu er blevet spist af stormfloden. Strækningen mellem Spar Es og Gammelmark er således blevet omdannet til Gendarmstien 2.0.

Nye skilte på Gendarmstien

Der er blevet opsat mange nye skiltepæle langs med Gendarmstien, hvor der også er kommet 2 nye skilte til. Det ene skilt er lavet i samarbejde med Sydtrafik, hvor man fra 14 faste lokaliteter kan bestille en Flextur via en QR kode. På Broagerland kan det gøres fra Broager, Brunsnæs Strand, Kragesand, Gammelmark og Vemmingbund.

På grund af stormfloden er der nu opsat skilte med teksten ”jordskred” forskellige steder. Dette er ikke uden grund. Selv om stien er flyttet mange steder, skal man stadig være yderst forsigtighed langs klinten. Følger man de gamle spor og er uopmærksom, kan man ende udenfor komfortzonen og ende i ingenmandsland. Derfor bør man undgå færdsel på dele af Gendarmstien efter mørkets frembrud!

Frydenlund

Ved det tidligere feriehjem Landheim ved vejen Frydenlund er der en shelterplads med en vandpost. Nu er der også etableret et flot muldtoilet.

P-pladsen blev skyllet væk under stormfloden, men er nu gendannet med en ny trætrappe ned til stranden. Vejen hen mod Skeldekobbel blev ligeledes ødelagt, og er nu også gendannet.

Hilsen til forårssolen

Det sidste halve år har det næsten regnet ad libitum dagligt, og solen har gemt sig bag skyerne.

Vi har nu både stillet urene og havemøblerne frem. Nu venter vi kun på forårssolen!

God tur!

Broager.dk

Broager.dk er er et digitalt samlingssted for borgerne i byen og på Broagerland.

Følg med

© 2024 Broager – Designet af Aveo web&marketing