BROAGER.DK
BROAGERLAND OG BYENS DIGITALE SAMLINGSSTED

Nyheder

Jeg rystede over hele kroppen, så jeg havde svært ved at lade geværet

29-10-2017Jeg rystede over hele kroppen, så jeg havde svært ved lade geværet. Foroverbøjede med lange bajonetter på geværet kom de gulbrune skikkelser styrtende over imod os. I hundredvis blev de mejet ned af vore granater, som hyllede dem ind i en sky af krudtrøg og svovldamp.

Sådan beskriver sønderjyden Hans Petersen fra Skodsbølmark ved Broager situationen, da franske tropper den 6. juni 1915 midt på formiddagen angreb på frontafsnittet ved Moulin-sous-Touvent i Picardiet i Nordfrankrig. Da var en stor del af de mere end hundrede sønderjyder, der faldt denne dag ved Moulin, formodentlig allerede døde i den morderiske trommeild, der var gået forud for stormen.

Ingen anden dag i noget andet slag under hele Første Verdenskrig kostede så mange sønderjyder livet. Kampene i juni 1915 ved Moulin-sous-Touvent hører - set med sønderjyske øjne - til krigens blodigste. Mindst 104 fra Sønderjylland mistede livet den dag.

Og netop slaget på denne sorte dag bliver nu beskrevet indgående i en ny bog. Initiativtagerne til hjemmesiden http://denstorekrig1914-1918.dk har plukket dagen ved vestfronten ud, en strækning på ca 1 km nord for landsbyen Moulin, hvor franskmændene angreb. Det var dagen, hvor flest sønderjyder blev dræbt.

Bogen udkommer 1. november

Det er med afstand den værste dag i 1. verdenskrig, set fra et sønderjysk synspunkt. Derfor er det også interessant gå helt tæt på netop denne dag, fortæller René Rasmussen, Museum Sønderjylland, som sammen med Martin Bo Nørregård, Forskningsafdelingen ved Dansk Centralbibliotek for Sydslesvig, har skrevet bogen med titlen ”Den sorte dag ved Moulin”, der udkommer i 1. november. For hvad skete der egentlig den 6. juni 1915 ved Moulin? Hvordan forløb kampene? Og hvorfor gik det så galt?

Forfatterne viser i bogen, hvor tæt man kan komme på et enkelt slag i Den store Krig på grundlag af et dansksproget kildemateriale i form af feltpost, dagbøger og erindringer og med inddragelse af tysk og fransk kildemateriale.

Udgives af Historisk Samfund

Historisk Samfund for Sønderjylland udgiver bogen. Den er på 72 sider og rigt illustreret med kort, figurer og fotos. I boghandlen koster den 148 kr. Medlemmer af Historisk Samfund kan købe den i foreningens butik til 98 kr.


Hoved sponsorer

Sponsorer

 

Broager.dk