BROAGER.DK
BROAGERLAND OG BYENS DIGITALE SAMLINGSSTED

Nyheder

Julefred

23-12-2020


(Foto: Kaj Østergaard)

Julen i år bliver ikke som den plejer, for plejer er død under corona pandemien. For et år siden kom corona pandemien, som en tyv om natten, og ændrede hele kloden.

Corona pandemiens våben er en usynlig virus der flyver som en sommerfugl og stikker som en bi, med død og ødelæggelser til følge. Befolkningernes våben er masser af restriktioner, nedlukninger, værnemidler og samfundssind, der lige er kåret som årets ord af Dansk Sprognævn. Denne skyttegravskrig bølger frem og tilbage, lige som antallet af smittede og døde.

Under 1.Verdenskrig skete der noget usædvanligt juleaften 1914 ved Vestfronten i byen Leper i Flandern. De tyske og britiske tropper lå i skyttegravene over for hinanden.

Den normale kanontorden blev indstillet hen mod juleaften og en våbenstilstand indtraf for en stund. Lidt senere lød sangen ”Stille Nacht, heillige Nacht” fra de tyske skyttegrave og senere sangen ”Silent Night, Holy Night” fra de britiske skyttegrave på samme melodi.

I de tyske skyttegrave blev der tændt julelys og enkelte soldater gik ud i ingenmandsland, hvor de mødtes med enkelte soldater fra de britiske tropper, og overbragte hilsener og små gaver. Denne julevåbenstilstand gentog sig igen forskellige steder i 1915.

Tænk om det samme kan ske i 2020.

At corona pandemien og verdens befolkning lægger våbnene og indgår våbenstilstand for evig tid.

Med udsigt til en snarlig vaccine, er der forhåbentlig snart lys for enden af corona tunnelen. Så kan vi synge den danske version af ”Stille Nacht, heillige Nacht”, som er ”Glade jul, dejlige jul”.

Kaj Østergaard, Højmarken 51, Broager