BROAGER.DK
BROAGERLAND OG BYENS DIGITALE SAMLINGSSTED

Nyheder

Kirken i Broager skal renoveres i 2021

21-11-2019Menighedsrådet i Broager er i gang med at forberede en større indvendig renovering af Broager kirke og har afsat 50.000 kr. til forprojektet i form af udbudsmateriale.

- Vi skal have kalket de hvide vægflader men berører ikke kalkmalerierne, og da Nationalmuseet er inde over, så er det en smule kompliceret, erkender kirkeværge Peter Rasmussen.

- Der skal på passende steder i kirken laves en prøve-kalkning med forskellige kalk-egenskaber til foråret, og disse kalkninger skal sidde i et år, før man så vælger, hvilken der skal bruges til den egentlige kalkning af kirken, oplyser Peter Rasmussen.

Byggeudvalget har en ambition om at få afklaret og godkendt projektet, så det ligger klar til det nye menighedsråd, som skal vælges i efteråret 2020. De skulle så gerne kunne sætte arbejdet i gang i 2021.

Derfor holder vi nu først i december møde med arkitektfirmaet Mejeriet, der også har forestået renoveringen af Haderslev Domkirke. Herefter skal vi have skrevet udbudsmaterialet. Udover kalkningen skal kirkebænkene males, og vi vil drøfte mulighederne for at få nyt lydanlæg og få restaureret fugtskader i loftet i våbenhuset og lagt nyt gulv i våbenhuset.

Ved en rundgang i kirken viser og fortæller Lars Hvedemose, hvordan saltet trækker ud i væggen flere steder i kirken og misfarver kalken. - Det er en kirke fra 1200-tallet, og alligevel er der fortsat salt, der trækker ud i væggen flere steder inde i kirken og misfarver kalken. Udendørs er der markante udtræk, så murstenene står i de røde farve. Kalken er på mindre end to år forsvundet fuldstændigt. (Se foto).

I våbenhuset har menighedsrådet forsøgt at skjule de værste misfarvninger, og en bænk er rykket ud, så radiatorerne bedre kan komme af med varmen. I loftet i våbenhuset er der sket afskallinger, formentlig også fordi salt er trukket ud. Alle kan ved selvsyn se, at der er stærkt behov for en istandsættelse!

Dybbøl kalker kirken hvert år, og det overvejes, om der også er brug for en mere udbygget vedligeholdelsesplan for kirken i Broager. Men foreløbig er der fuld fokus på at forberede den invendige kalkning af kirken – i 2021 hvis det går efter planen.

 


Hoved sponsorer

Sponsorer

 

Broager.dk