BROAGER.DK
BROAGERLAND OG BYENS DIGITALE SAMLINGSSTED

Nyheder

Købte hus i Skelde efter sit første besøg i Danmark

01-05-2021


Treudis Nass foran sin nye bolig i Skelde. Og nej. Det var ikke den gule farve, der gjorde udslaget. Huset bliver malet om i nye farver.

Af Kristian Pallesen

Min telefon ringer. Klaus Albrecht, den gamle Mærsk kaptajn i Skelde med Fanøpigen i haven, har et ønske.

- Kan du komme til Skelde. Jeg har besøg af en rigtig interessant pige, som er en helt fantastisk fotograf. Hun har købt hus i Skelde. Kom og lav et interview med hende. For hun skal tages godt imod som ny tilflytter, siger Klaus.

Et kvarter senere sidder jeg i bilen på vej fra Broager til Skelde for at møde tilflytteren. Hun hedder Treudis Nass og har købt den gamle rutebilstation i Skelde, det gule hus med holdeplads foran og ved siden af huset en høj garage med plads til en bus. ”Skeldehuset” står der på skiltet på gavlen.

Treudis Nass sidder på terrassen hos Klaus, da jeg ankommer og bliver vist ind i spisestuen, hvor vi alle tre slår os ned ved bordet. Det viser sig, at Treudis Nass er flyttet fra en forstad til Frankfurt, hvor hun har eget fotoatelier og efter et langt liv i Tyskland nu gør klar til at få ordnet rutebilstationen i Skelde og for alvor flytte ind.

Det skærper nysgerrigheden, at turen fra Frankfurt til Skelde for at kigge på huset sidste efterår var hendes første besøg i Danmark nogensinde. Så hvorfor af alle steder vælge at bo i Skelde.

- Det var et ”uheld”, siger hun og griner. Men det er fordi, jeg ønskede at flytte til et sted tæt på vand.  Jeg har boet midt i Tyskland, langt fra kyster, men har altid ønsket mig at bo tæt på vand. Jeg har længe tænkt på at udleve min drøm og ikke at drømme om mit liv!

Derfor begyndte jeg at undersøge mulighederne for et skifte. Jeg ville ikke mod syd, fordi jeg er vild med årstidernes skiften, så i første søgning fandt jeg et hus i Sandfort i Holland. Jeg besøgte det. Ville også have købt. Men det blev alt for kompliceret for mig. Det opgav jeg i september. Men så sagde min 93-årige mor: Hvad med at bo i Danmark. Hun mente at Danmark kunne være stedet at udleve min drøm. Hun er et vidunderligt menneske og benytter både google og WhatsApp. Og ja. Hvorfor ikke, tænkte jeg. Og det er bare så fantastisk.

Padborg, Kruså eller Skelde

På internettet fandt jeg faktisk tre danske huse, som kunne være interessant. Det ene var huset, I kalder for rutebilstationen i Skelde, og så var der et hus i Kruså og et i Padborg.

Under mit første besøg i Skelde i oktober overnattede jeg hos én, som min mor via nogle venner i Tyskland kendte til. Og manden kørte mig så rundt i området og viste mig Sønderborg, Gråsten og Broagerland, før jeg kiggede på huset i Skelde.

Jeg så mig omkring, snakkede med naboerne Helga og Ejner og Klaus. Og jeg tog ned til stranden for at se mig omkring og mødte der en virkelig rar mand, som er fra det nordlige Jylland og som producerer til postkort, fortalte ham om mit job som professionel fotograf, og han manglede neop billeder til sine postkort. Så vi kom i dialog og jeg havde derved en rigtig god første-oplevelse i Skelde.

Men jeg måtte lige hjem og tænke det hele igennem og spurgte min bror, om han ville tage med mig tilbage til Skelde, og efter et par uger kørte vi så tilbage hertil og boede hos Klaus et par dage. Herefter var jeg slet ikke i tvivl. Det er her, jeg vil bo. Her er så dejligt.

Jeg købe huset og gik så i gang med at søge emigration, cpr-nummer, NemID osv. Det var virkelig forvirrende. Jeg er jo mig selv.

Wolfgang, som ejede huset i Skelde, men har boet på Bornholm i mange år, er også tysk men kendte ikke til, hvordan jeg skulle håndtere alt det formelle ved flytningen til Danmark. Men efter to måneder fik jeg det klaret.

Jeg er fotograf og beskæftiger mig mest med mennesker, især børn samt dyr.

Som ung har jeg haft forskellige jobs som fotograf. Men jeg valgte efter nogle år som fotograf at skifte job og arbejdede i mange år i en række andre brancher.

Jeg har været i kontorjobs, har været direktionssekretær i forskellige virksomheder, og arbejdet i en tysk Sports Fundation. For ca. 10 år siden vendte jeg så tilbage til professionen som fotograf og har arbejdet freelance og med eget bureau med fotografering af børn som speciale, for selvom jeg ikke selv har børn, har jeg talent i at omgås og snakke med børn og lave sjov.

Jeg har beholdt mit tyske firma og website og har overdraget fotoarbejdet til en kollega, som også lejet atelieret. Men jeg vil hjælpe ham i gang og tage mig af administration.

I Skelde vil jeg starte med noget nyt som heste- og hundefotograf. Jeg elsker dyr og deres natur. Næsten alle på Broagerland har en hest eller en hund, så mon ikke jeg kan komme i gang. Jeg begyndte i går med den første optagelse. Vi fik kun en halv time, for det var første gang, hesten var det sted, hvor vi fotograferede. Og hesten blev sur. Så måtte vi jo stoppe. For hvis dyr ikke er i godt humør, kan jeg jo ikke fotografere.

Et helstøbt menneske

De næste par måneder har jeg en del arbejde at få gjort i Tyskland. Men en del af mine opgaver er jo udsat på grund af coronaen, så det må indhentes, men heldigvis har jeg jo Klaus, storgriner Teeudis Nass og kigger på Klaus Albrecht, som med lige så stor del humor tilføjer: - Jeg har besluttet, at vi vil holde liv i Treudis her i Skelde.

-Jeg tror, alt vil blive godt, og jeg føler mig godt tilpas her. Når jeg er i Skelde, er jeg afslappet. Her er der hygge og ikke den livsstil med trafik og stress, jeg oplever, hvor jeg boede i Tyskland. Jeg nyder virkelig stedet her.

Klaus Albrecht har kun positivt at sige om sin nye genbo, da jeg opfordrer ham til at fortælle om sit indtryk:

Treudis er meget energisk, behøver ikke lang tid fra tanke til handling, er meget åben og lever i høj grad af indtryk og følelser. Et indtryk er også, at hun har truffet en del mennesker i Skelde. Hun møder os uden fordomme. Det eneste der tæller, er hvad hun selv oplever og ikke, hvad hun hører. Det er en god egenskab, menneskelig egenskab.

Den høje bus-garage bliver til et nyt fotoatelier i Skelde. 

Billederne er taget på Broagerland af Treudis Nass, minus portrætbilledet herunder.

SICHTSTARK fotodesign - www.sichtstark.de Mobil 0151 - 18203322

.