BROAGER.DK
BROAGERLAND OG BYENS DIGITALE SAMLINGSSTED

Nyheder

Mindeord: Jørn var en mand med udsyn

07-09-2022


Af Kaj Østergaard, Højmarken 51, Broager.

Da jeg hørte at Jørn var død, satte jeg nummeret Tusind Bitar med den svenske musiker Björn Afzelius på mit musikanlæg. Jørn havde nemlig lokket Björn Afzelius til at deltage i kulturmåneden på Cathrinesminde Teglværk i 1997 - to år før at Björn Afzelius døde af kræft.

I 40 år var Jørn Lehmann Petersen aktiv i politik heraf 17 år som borgmester i Broager og nuværende regionsrådsmedlem og formand for Miljøudvalget i Region Syddanmark.

I hans borgmestertid i Broager fra 1990 til 2007 ydede Jørn et stort arbejde for at udvikle Broager, som var en foregangskommune til at bruge IT i folkeskolen. Der blev udviklet mange projekter som Cathrinesminde Teglværksmuseum med egnsspil og kulturmåneder, Broagerlands Efterskole, parkunderholdninger og Gendarmstien.

 

Jørn var en mand med udsyn. Derfor blev der lavet en indsamling i Broager af tøj og legetøj, og kørt til Riga, da Letland blev selvstændig i 1991. I 1993 blev der lavet en sommerlejr på Broagerlands Efterskole for stråleramte børn, efter ulykken på atomkraftværket i Tjernobyl i Ukraine. Der blev doneret en brugt brandbil til Kosovo efter Balkan krigene, som Jørn var med til at køre derned.

 

I 2019 lavede jeg 25 artikler om kunst på Broagerland, som endte med at blive til en udstilling på Broagerhus, med disse artikler, genstande og deltagelse af lokale kunstnere. Da kulturmånederne på Cathrinesminde samtidig havde 25-års jubilæum, lånte jeg alle plakaterne fra kulturmånederne af Jørn til udstillingen, som alle var signeret af kunstnerne.

Da jeg tog udstillingen ned, blev alle disse plakater fotograferet og brugt, da Jørn havde påtaget sig den store opgave at skrive årsskrift XXXII 2019-2020 for Cathrinesmindes Venner med titlen ”Kulturmånederne på Cathrinesminde”.

Jørn var også rejseleder på rejser i Cuba og skrev et par bøger om det. Jeg lånte et par af disse bøger til min udstilling. En dag fik jeg besøg i udstillingen af et par damer fra Vestjylland. Da de så Jørns bøger, fortalte de, at de havde deltaget i en rejse til Cuba, hvor Jørn var rejseleder.

En anden dag fik jeg besøg af en tysk familie med sommerhus i Vemmingbund, som jeg viste rundt i udstillingen. Jeg viste dem også Vibeke Fonnesbergs projekt, hvor 57 Broager profiler er portrætteret og hængt op i den tidligere byrådssal på Broagerhus.

Da den tyske kvinde så portrættet af Jørn, sagde hun: ham kender jeg! Hun fortalte, at hun havde købt en ringriderpølse af Jørn ved en parkunderholdning, og det havde gjort et stort indtryk på hende, at en borgmester også magtede dette. Andre har også købt honning af Jørn, da han havde et ”bijob” som biavler.

Jørn har gjort indtryk på mange og efterladt mange spor, både på Broagerland og ude i den store verden.

Æret være Jørn Lehmann Petersen minde.


Hoved sponsorer

 

Sponsorer


Broager.dk