BROAGER.DK
BROAGERLAND OG BYENS DIGITALE SAMLINGSSTED

Nyheder

Publikums-rekord til en stor koncert-oplevelse

07-10-2021


En aften med god stemning. (Tekst og fotos Kristian Pallesen)

Sjældent før har så mange grinet så meget, klappet så meget og nydt en koncert-oplevelse så intenst på Broagerhus som i aftes, da Mark & Christoffer for første gang optrådte i Broager.

Koncerten indledte vintersæsonen i serien ”de 5 onsdage”, og Broagerhus havde publikums-rekord med 112 tilhørere. De kunne gå hjem med en dejlig følelse i kroppen takket være duoen på medborgerhusets nye scene, der blev indviet i aftes. Mark & Christoffer sang danske sange fra Bjørn Tidemann til Kim Larsen, hyldestsange til Sønderjylland, sange der blev sunget med på og sange med egne tekster.

Selvfølgelig blev der snakket sønderjysk mellem numrene. Mark er fra Kirke Hørup og Christoffer fra Gråsten. Og de bruger æ sproch aktivt.

-Vi holder fast i det sønderjyske i hele landet, også i København, så de får det krydderi med. Det synes de er sjovt. Det betyder noget for folk. Det giver en jordnærhed fra os til publikum, og det bliver lidt uhøjtideligt på en god måde at tage det sønderjyske med. Så sænker folk lige skuldrene. Så bliver det hyggeligt.

Jeg tror ikke, der er nogen der kan være arrogant og sønderjysk på samme tid, siger Mark. Vi bruger sønderjysk, også som humor og sjov. Og vi har lavet forskellige sønderjyske sange, hvor vi har taget sange der findes og lavet sønderjyske tekster på melodien.

De fleste skaber godt humør. Den seneste er kontrasten. Til eftertanken. Den bundfælder sig som den barske virkelighed for alt for mange sønderjyder, der deltog i 1. verdenskrig – og som ikke kom hjem igen.

-Sangen handler om en soldat som på vej i krig møder en sønderjysk pige i Synneborre dagen før, han skal afsted til Flandern. Det er en seriøs og lidt mere sørgelig historie. Men som jo også fortæller, hvor vi er fra. Vi har begge oldeforældre, som var med i den krig, fortæller de til broager.dk før koncerten i aftes.

Broueland er med i sangen. To hjerter uden chance for at vinde en krig ved en fremmed grænser, synger de og fortsætter (på sønderjysk) med at fortælle om den tidlige søndag på Broueland. Da solen skinnede ned over fædrelandet og præsten læser de faldnes navne op, og den lyshårede pige på nederste række sad og græd over et navn, ingen rigtig kendte.

Alt peger i retning af julekoncerter

Duoen Mark&Christoffer spillede i aftes i Broager og i aften i Kolding. Og flere efterårskoncerter, i bl.a. Sønderborg er i kalenderen.

- Men ellers peger det hele hen imod vores julekoncerter, der er ret omfattende. Vi har nu 15 bekræftede julekoncerter og har flere forespørgsler.

Programsat er julekoncerter lige fra Augustenborg til Kolding, Præstø, og Maribo, og til Gladsaxe, Ishøj og Tølløse på Sjælland. Vi spreder os mere og mere ud over det ganske land. Men stadigvæk har vi flest i Syd- og Sønderjylland. Det er jo her vi begyndte i sin tid.

--

Næste arrangement i rækken ”5 onsdage” på Broagerhus er onsdag den 24. november med kokken Jens Peter Kolbeck også kendt som sølvræven. Læs mere om køb af billetter under fanebjælken Broagerhus.