BROAGER.DK
BROAGERLAND OG BYENS DIGITALE SAMLINGSSTED

Nyheder

Så er tvillingerne på plads, med kopien til venstre.

12-04-2019


Med Anne Jonsson i midten ses alle, der har været en del af skulpturen. (Foto: Anders Hansen)

I eftermiddag fredag blev byens nye og gamle ringriderskulpturer præsenteret på Torvet i Broager – med en tale af formanden for Broager Ringriderforening, Anne Jonsson, som ridsede historien om skulpturen op i sin tale til de mange fremmødte.

De fik også forklaret, hvad man måske skal lidt tæt på for at se de to stå side om side. Den til højre er den oprindelige. Hende der ikke blev stjålet. Den til venstre er kopien.

Vi bringer her Anne Jonssons tale:

- Broager ringriderforening startede i 1898, men på grund af krige, mund- og klovsyge blev seks feser aflyst. Derfor holdt vi i 2003 vores jubilæumsfest nr. 100

Og i den forbindelse blev der skabt en ringriderskulptur i Broager. Kunstneren var som mange nok husker Marko Evaristi, også kendt for udstillingen med guldfisk i blendere i Kolding.

Men i efteråret 2004 blev vores ringriderskulptur stjålet til stor ærgrelse! Det lykkedes dog Broager Ringriderforening at samle 125.000 kr. ind via Broager Kunstfond og andre sponsorer, og dermed kunne iv få lavet en ny skulptur til byen.

Den blev sagt op i efteråret 2005. Ti år senere, i foråret 2015 bliver den gamle skulptur fundet ved Sandbjerg Gods af Åge Mikkelsen, og i 2016 modtager Åge så sin findeløn. På 10.000 kr.

Siden fundet i 2015 har Broager Ringriderforening været i dialog med kommunen og fået endegyldigt ja for at skulpturen er ringriderforeningens. Derefter har ringriderforeningen arbejdet hårdt på at få skulpturen op at stå igen. I starten handlede det om, hvor den skulle stå.

Mulighederne har været mange. Men i samråd med folk fra tidligere Broager kunstfond og kunstforening, A. P. Hansen og kommunen er vi alle enige om, at denne placering på Torvet er den helt rigtige.

Argumenterne for den endelige placering af de to skulpturer er, at de skulle være synlige i bybilledet, og da vi i Broager har to spir på kirken, to kroer og to skoler, to idrætshaller, to campingpladser, to varehuse og to dage med ringridning, ja så kunne vi også have to ringriderskulpturer i byen og endda på samme sted.

Så her er de så side om side. Den til højre er den oprindelige. Hende der ikke blev stjålet. Den til venstre er kopien.

Skulpturerne står på en ny granitstensplade fra Alssund stenhuggeri. I bunden er nedfræst tre lamper, hvor der ligger fire hestesko, som har siddet på fhv. formand Carl Jürgen Bocks hest, som red i spidsen for Broager Ringridning hele 66 gange. Meget imponerende!

Der skal lyde en stor tak til alle de mange, der har været med i alt dette. Tak til Jørn Lehmann Petersen, Niels Nørremark og Erik Breum, som alle tre er tidligere medlemmer af Broager Kunstforening og kunstfond. De har været med helt tilbage i 2002, hvor det blev besluttet at skabe en skulptur.

Tak til Marco Evaristi, kunstneren bag skulpturen. Dertil skal jeg nævne, at Niels Nørremark har fået accept af Marco Evaristi til at stille begge skulpturer i den samme portåbning og dermed lave om på den eksisterende skulptur.

Tak til kommunen for samarbejde med at få begge skulpturer forenet i én.

Tak til Niels Frederik Jensen, fhv. formand for Broager Ringriderforening, for at hjælpe os i processen fra skulpturen bliver fundet og til i dag!

Tak til vores bestyrelsesmedlem og pladskommandant, Jens Nielsen, som har stået i spidsen for holdet, der har stået for opbygning og opsætning af de gto skulpturer. Jens har fået hjælp af Henning Jepsen fra Alkssund stenhuggeri med en ny granitsten til bunden. Og tsak til HelgeBruhn og Hans Jørgen Nissen som har brugt en masse frivillige timer på arbejdet med fundamentet til de to skulpturer. Også tak til foreningens egen el-komite med Ole Nielsen i spidsen, som har stillet med folk der har lavet lys og strøm.

Til slut – og ikke mindst. Tak til Åge Mikkelsen, som tilbage i 2015 fandt den stjålne skulptur Uden hans fund havde vi jo ikke stået her i dag.

 

 

 

 

Billedet

 

 

 


Hoved sponsorer

Sponsorer

 

Broager.dk