BROAGER.DK
BROAGERLAND OG BYENS DIGITALE SAMLINGSSTED

Nyheder

Sådan gik det med Levende Teglværk i år

26-07-2022


Også en levende fortælling. Foto: Linda Morell.

Det Levende Teglværk 2022 på Cathrinesminde Teglværk Museum med Stefanie Robl i spidsen er nu slut for i år. Asta Flyvholm Kjær giver i denne artikel et tilbageblik.

- Det har været 4 spændende og travle dage, rundt på hele Cathrinesminde Teglværk. Overalt var der aktiviteter, og vejret var rigtigt ”museumsvejr”, hverken for varmt, vådt eller koldt.

Ca. 50 frivillige fordelte sig over de forskellige steder, nogle spillede dobbelt roller, som arbejdere ved ælteværket og som Teglværksejer der kontrollerede alt og alle, og et meget travlt og snakkesaligt postbud, oplægsholder og skoleinspektør.

Andre var bundet til rok eller pileflet, kurvebinding, kniplepinde, strikkepinde og trædrejer bænk.

Ved æltemøllen trak en stærk hest møllen rundt og rundt, igen og igen. Børnene blev leret til, mens de fik formet små og store mursten.

Besøgende børn fik lov til, at blive klædt i smukke syede kjoler og forklæder, veste og bukser, tørklæder og kasketter alt efter den tid som ”Levende Teglværk” skulle repræsentere.

Der var leg med tøndebånd og ringe, dans til ”Tossemarens Trio”s dejlige musik. – ”Først den ene vej og så den anden vej” – Skomagerdreng!

Vaskekonen med mange hjælpere, havde gang i gruekedel, så røgen stod op af skorstenen, vaskebrættet blev gnubbet med tøj og sæbe, der blev skyllet efter, inden tøjet blev hængt til tørre på tørresnoren.

I det historiske køkken var der ”Srædderduelse” og ”goi rai” – som smagsprøver på tidens mad.

Op og ned ad trappen til ”Tørreloftet”! Der blev fortalt, om hvordan man arbejdede og levede, som teglværksarbejder rundt på hele teglværket.

”Traktørstedet” smurte fedtemadder i massevis, og mange havde bagt gode kager, kaffe blev brygget, så der var noget til alle gæsterne, at styrke sig på.

Borde og bænke var besat, hvor der blev spist medbragt mad og der var tid til en snak. Det var helt tydeligt, at det var familieudflugter, med op til 4 generationer på tur, lige fra en baby der blev ammet og en oldemor med rollator.

I ”Skolestuen” var der mere end travlt, der var mange der fornøjede sig med, at skrive med kridt på tavle, pen og blæk. Spillene blev flittigt benyttet, når der var frikvarter. Spanskrøret blev hængende på sit søm på væggen, kun til skræk og advarsel.

Ordlege med ord på sønderjysk og dansk, tysk og plattysk, billeder og sønderjyske ord viste, at der er stor interesse for dialekt. Helt små børn kunne ikke snakke sønderjysk, men de havde hørt det hos bedsteforældre. Unge mennesker ville gerne være med i legen med ord og sprog, og de ældre ville gerne hjælpe til.

For over 100 år siden skulle børn i teglværksområdet snakke tysk, - men de snød den tyske Gendarm ved, at snakke sønderjysk!

8 forskellige H.C. Andersen mosaikker lå på bordet, hvor man kunne gætte hvilke eventyr de forestillede.

I fortællerteltet blev der fortalt H.C. Andersen eventyr på sønderjysk.

Der var besøgende fra både lokalområdet og hele Danmark og helt fra Bornholm, og store dele af Tyskland. Skolefrøk’nen fik brug for sine sparsomme tyske kundskaber.

Tusind tak til ALLE for dejlige dage.

Venlig hilsen fra ”Skolefrøk’nen”

Asta Flyvholm Kjær, Busholm, www.mojnasta.dk