BROAGER.DK
BROAGERLAND OG BYENS DIGITALE SAMLINGSSTED

Nyheder

Sjælden klar tale efter fire ugers frivilligt arbejde

25-07-2019


Niels V. Jensen - én af drivkræfterne. (Foto: Kristian Pallesen)

Vi sidder på cykelfærgen sammen med sejladsens frivillige tredjemand, som skal hjælpe passagerne. Niels V. Jensen fra Gråsten tager den sidste tjans på færgen i år, men fortsat har han ansvaret for hjemmesiden www.cykelfærgen.info som han også selv har bygget op.

- Hvad skal du nu, hvor sejladsen slutter?

- Jeg skal vaske bil (I dag fredag. red.). Og så vi have cyklerne op på bilen og afsted til et eller andet sted i Danmark for at køre på cykel, siger Niels. Han og konen kører på el-cykel. – Og før den havde vi tre cykler hver. En racer, en touring og en almindelig daglig cykel, fortæller han og siger om de længere ferierejser.

- Vi rejser ikke mere. Vi gider ikke. Vi kommer sjældent uden for Danmark.

- På den måde du siger det, vil nogen læsere tænke. Hvor gammel er han?

- 75 år.

- Vi bor på hoteller og kører på to hjul, når naturen byder til det. Vi har haft flere ture i Thy, i Ulveland, Vildmosen, Vadehavet. Og så har vi haft en varebil, hvor cyklerne kunne være i. Nu har vi købt en bil, hvor de kan hænge bagpå. Men vi har ikke kunnet få tid pga cykelfærgen.

- Hvad er afgørende for dit livsindhold?

Niels V. Jensen tænker sig om nogle sekunder og siger så:

- At jeg kan få lov at være i fred. Simpelthen. Jeg har før været aktiv i mange forskellige ting. Jeg gider det ikke mere. Jeg bruger mere og mere tiden på at sidde og glo. Sådan er det.

- Og du hygger dig ved det?

- Ja da. Jeg keder mig bestemt ikke. Slet ikke. Og det tror jeg ikke, jeg kommer til.

- Hvad fik dig til at melde dig som frivillig?

- Jeg manglede et eller andet fornuftigt at bruge min tid på, og så synes jeg, dette her er en spændende opgave.

- Og du er ikke blevet skuffet?

Nej, nej. Og jo. Lidt. For jeg synes, der ind imellem har været brug for flere til at tage en tørn, og flere er i hvert fald vigtig, hvis det skal fortsætte næste år.

Der er også nogle udfordringer med bookingsystemet med at bestille fra Tyskland, hvor de møder en dansk-sproget udgave. Der er også brug bedre opdaterede oplysninger til færgen, så vi næste år kan undgå at skuffe nogen, fordi vi ikke er opdaterede, mener Niels V. Jensen og noterer, at man har mistet passagerer på ikke at være opdaterede. Til gengæld er han ikke i tvivl om, at de rejsende har følt sig rigtig godt behandlet. Hele besætningen har hjulpet den frivillige tredjemand særdeles flot!

 

Solid baggrund

Niels V. Jensen har en solid baggrund og stor faglig ekspertice i det maritime, bl.a. som skolechef på Skoleskibet Dannebrog, som lærer og instruktør på Søfartsskolen i Sønderborg og som brofoged med udpræget sans for it, hjemmesider og programmering.

- Mine medarbejdere har altid sagt, at jeg ikke kan se forskel på arbejdstid og en pensionisttilværelse. Det har jeg fået at vide i mange år. Men det skyldes jo, at jeg altid har været i stand til at få mit arbejde afviklet hurtigt, og alt det it jeg har lavet, (og det er rigtig meget) er hobby. Ellers kunne jeg ikke. Så havde jeg fået stress af det, fortæller han og kommer i tanke om en tidligere skolechef på Skoleskibet Danmark.

- Da jeg var på skoleskibet første gang som skolechef, da havde de kørt min forgænger på sygehuset med stress og sammenbrud, griner N. V. Jensen. Og da jeg havde været der et stykke tid, kunne resten af besætningen fortælle, at næste gang skibet skulle på værft, så skal skolechefens sofa skiftes på grund af slid.

Skipper kunne heller ikke få det til at hænge sammen, at forgængeren var kørt væk med stress, for det hang jo slet ikke sammen med den tid, jeg brugte på arbejdet. Men han havde ikke noget at klage over, og jeg kom med på togter igen.

- Hvordan kan en skipper med hang til det våde element finde på at tage imod et job i et bureaukrati som ansat på amtsgården i Aabenraa?

2,50 kr. i frimærker, og så var jeg brofoged

- Søfartsskolen i Sønderborg lukkede jo i 1989. Jeg var tjenestemandsansat lærer og skulle forflyttes til Fanø Søfartsskole. Men jeg har ikke hverken sandkasseudstyr eller sandaler på det tidspunkt. Så det ville jeg ikke.

Skæbnen ville, at jeg blev ansat i privat virksomhed i Sønderborg. Og da jeg havde været der i et år, var jeg værkfører og efter tre år søgte Sønderjyllands Amt en brofoged. Jeg havde alle de papirer, de krævede. Det kostede mig 2,50 kr. i frimærker, og så var jeg brofoged. Og jeg vidste i øvrigt ikke, hvad jeg gik ind til, siger han i samtalen på cykelfærgen og skeler båndoptageren.

- Er det noget, du vil bruge til noget, spørger han, selvom han godt ved, han bliver interviewet.

- Måske, svarer jeg.

- Indtil jeg blev ansat i amtet var kutymen i broudvalget, at brofogeden ikke sagde noget. I udvalget vidste de alt om beton og asfalt. Jeg vidste kun, at beton er gråt, og asfalt er sort. Men teknik vidste jeg noget om, og teknik havde de ikke forstand på, fandt jeg ud af.

Min forgænger gennem 22 år fremlagde kun sine ønsker én gang, og fik han nej, så var det det. Men den tid sagde vi farvel til. Skæbnen ville, at et par måneder efter mit første input, indtrådte den fejl, jeg havde forudsagt. Det var de trætte af og nødt til at nødreparere, og der går så en tid, hvor jeg igen kan sige, at vi kører med nogle konkrete fejl, og der vil ske det og det, hvis fejlene ikke bliver rettet. Og fejlen indtræffer et par måneder efter. Så forstod de teksten, smiler Niels V. Jensen, som fik 16 år i amtet og fem i Sønderborg Kommune, begge steder som en beslutsom brofoged, de ikke glemmer.  

I dag vasker han bil, pakker bilen, kører på ferie!


Hoved sponsorer

Sponsorer

 

Broager.dk