BROAGER.DK
BROAGERLAND OG BYENS DIGITALE SAMLINGSSTED

Nyheder

Skoleleder: Brug jeres overskud til at vise ORDENTLIGHED

25-06-2020


 (Fotos fra dagens dimission: Finn Wogensen)

I 2. del af omtalen fra Broager skoles dimissionsfest i dag bringer vi den del af skolelederens tale, der handler mere fremtid - med gode råd til dee unge, som ifølge Claus Brink Christensen ville have sværte odds, hvis det var lige nu, de skiulle ud på arbejdsmarkedet. Han sagde:

- I forbindelse med den COVID-19-krise, som vi er midt i, er der mange som pludselig står uden arbejde – eller står midt i en usikkerhed. Hvornår kan jeg komme i gang igen – hvor lang tid vil der gå inden vi ser en ny ”normalitet”.

For langt de fleste af jer ligger denne del af livet endnu langt fremme. I skal videre med forskellige uddannelser – og jeg er sikker på, at når I når frem til det tidspunkt, hvor I har afsluttet jeres uddannelsesliv, vil der igen være arbejdspladser, som råber på engagerede nye ansatte.

De råber naturligt på medarbejdere som er fagligt dygtige.

Der er ingen tvivl om, at en solid faglig ballast er en nødvendighed.

Men faglighed gør det ikke alene - andre – mere bløde værdier - er lige så væsentlige at få med i rygsækken. Ingen kommer langt - uden også at vise styrker indenfor samarbejdsevner, omstillingsparathed, kreativitet – netop de områder, hvor I allerede har vist, at I har et godt fundament.

I gårsdagens avis fandt jeg følgende annonce fra IP-NORDIC:

”12 er bare et tal – Teamwork er vigtigere!

Vi vægter personlighed, engagement og sociale færdigheder langt højere. Karaktergennemsnittet alene fortæller jo intet om, hvor godt en ny kollega vil kunne indgå i – og styrke – vores team” (Charles Ginnerskov)

Den modenhed I allerede har vist, håber jeg, I vil fastholde - og samtidig bruge jeres overskud til at vise ORDENTLIGHED.

En ”ordentlighed” som I viser gennem jeres måde at være på. Tænk ikke kun på jer selv – og ”hvad får jeg ud af det” men samtidigt, hvad kan jer gøre for, at andre kan få det bedre!

I kommer til at møde mange nye ansigter – også ansigter som ikke altid ligner os selv!

Vores verden har for lang tid siden bevæget sig over i en verden hvor mennesker, venner og arbejdsliv ikke hænger fast bag et hegn eller en grænsebom.

I kommer ud på et globalt arbejdsmarked, hvor jeg håber, I vil møde det nye og ukendte med et åbent sind – og tænke – hvor bliver det spændende at lære nye kulturer at kende – at finde og binde nye venskaber og arbejdsfællesskaber på tværs af vores landegrænser.

Jamen ”de andres kultur” ødelægger jo vores! – skal vi slet ikke passe på vores værdier - vores verden!

Jo naturligvis – men vi kan ikke overleve i en osteklokke – vi er og bliver en del af et større globalt fællesskab. Et fremtidigt fællesskab som vi sammen skal skabe.

Mød nye kulturer med respekt og nysgerrighed – vær åbne overfor at lære deres værdier at kende.

Og vær stolte af at give jeres værdier videre til disse nye venner.

Jeg tror, det er meget få af os som kan opremse de særlige danske værdier – men ordet ”ordentlighed” dækker i mine øjne meget af den dannelse, som vi sammen har forsøgt at give videre.

Andre ord som ”dialog”, ”anerkendelse”, ”ligeværdighed”, ”samarbejde” og ”åbenhed” kunne også være nogle af de ord som kendetegner ”os danske”.

Gennem de mange år jeg har haft fornøjelsen af at dimittere afgangselever, er jeg fra første færd vendt tilbage til følgende citat skrevet af den svenske sangskriver Bjørn Afzelius i sin sang IKAROS:

Lad dine blomster slå rod, hvor jorden er gødet
Lad dine vækster leve hvor de kan trives
Lås ikke dine planter inde i et drivhus
Lad dem slippe for et unaturligt liv
Lad den du elsker prøve sine vinger
En dag vil din elskede flyve højt
Vil du blive respekteret af dit barn
Må du vise dit barn respekt

Mit håb for jer - dimittender - er, at I fortsat må nyde den tillid, som giver jer lov til at bruge jeres energi og udvikle jer i de retninger, hvor I har jeres styrkesider.

Nok kan det enkelte gange være svært for jeres forældre at forstå alt, hvad I laver, men jeg er sikker på, at netop I - med de kvaliteter I hver især rummer - ender med at flyve både højt og flot.

Kære dimittender - et kapitel i jeres livs bog er ved at slutte – et nyt skal om lidt begynde.

Pas godt på jer selv, hinanden og alle de nye venner som I endnu ikke har mødt.

GOD VIND FREMOVER.


Hoved sponsorer

Sponsorer

 

Broager.dk