Broager.dk

SØNDAGSORDET: Broager Kirke mellem himmel og jord

Af Kaj Østergaard

Arkivfoto fra opførelse af orgeleventyret

Den 25.maj udgives der en bog på tysk om Johannes Berndes, der var præst i Broager fra 1548 til 1582, samt provst i Sundeved og en overgang også på Als og Ærø. Forfatter og historiker Gerhard Kraack, Flensborg har skrevet bogen, som tager sit udgangspunkt i 300 breve på latin, som Johannes Berndes har efterladt. Brevene beskriver dagliglivet i præstegården, men også det kirkelige og politiske liv på Broagerland. Ved indgangen i Broager Kirke hænger der nogle store tavler, hvor navnet Johannes Berndes indgår.

Gerhard Kraack har talrige udgivelser bag sig, og den nye bog præsenteres torsdag den 25. maj kl. 18.30 i Prinzenpalais, Schleswig, hvor der er fri adgang. Lad os bede til at bogen også vil lande på Broagerland.

Gudstjeneste på sønderjysk

Den 30.april blev der holdt en sønderjysk gudstjeneste i Broager Kirke, hvor Malene Freksen holdt præ´ken å synnejysk. Nogle af kirkegængerne kom denne dag også fra andre sogne, og altergangen måtte foregå af 2 omgange. Malene Freksens præ´ken å synnejysk var utrolig god og underholdende. Ligefrem så god, at et par kirkegængere klappede spontant, som man ellers kun må ved koncerter i kirken.

Denne dejlige gudstjeneste blev afsluttet med sangen ”De e så køhnt de e så dejle”

Orgeleventyr i Broager Kirke

Marcus Nygaard Pedersen startede som organist ved Broager Kirke i 2022. Han har lavet ”orgeleventyret om Skt. Jørgen, dragen og magternes land” som en skolekoncert, der er opført flere gange. Marcus har i sin korte tid ved Broager Kirke også dannet Broager Orgelklub, hvor unge orgelspirer kan afprøve et kirkeorgel.

Lægmandsgudstjenester

Lægmandsgudstjenester kender man fra andre kirker, og nu også ved Broager Kirke. En lægmandsgudstjeneste er en kort gudstjeneste, hvor en person fra sognet vikarierer og gennemfører gudstjenesten med en tidligere brugt prædiken eller en ny.

Lene Berthing, Broager, er tidligere lærer og nuværende kirketjenerafløser ved Broager Kirke. Lene har gennemgået en lægmandsuddannelse og har gennemført 2 lægmandsgudstjenester ved Broager Kirke, senest 2. påskedag i år.

Sognecafe

Ingeborg og Georg Petersen overtog i 2008 stafetten fra Kirsten Petersen som startede sognecafeen i Broager. Ingeborg og Georg havde en god ballast med sig fra tiden, som forstanderpar ved Broagerlands Efterskole i Skelde, der senere er blevet til Adventure Efterskolen.

Ingeborg og Georg har nærmest været gudmor og gudfar for sognecafeen, hvor de sammen med hjælpere i årenes løb, har samlet mange interessante foredragsholdere – de fleste med lokale rødder på Broagerland.

Parret har også tit holdt foredrag om deres store livskundskab, eller fra deres utallige rejser til fjerne lande rundt omkring i verden.

Næste sognecafe holdes den 26. maj kl.14.30-16.30, hvor Ingeborg og Georg vil holde et rejseforedrag om Malaysia og Sydindien.

Friluftsgudstjeneste på Dybbøl Banke

I de senere år har mange kirker lavet en friluftsgudstjeneste 2. pinsedag – nu også Broager Kirke.

Mandag den 29. maj kl.11.00 – 2. pinsedag – holder Broager Kirke sammen med kirkerne i Dybbøl, Sct. Marie, Christians- og Ulkebøl en friluftsgudstjeneste på Dybbøl Banke.

Brassbandet Da Capo spiller – så man kan roligt tage madkurven med!

Koncert med Broager Kirkekor

Søndag den 11. juni kl. 17 holdes den årlige sommerkoncert med Broager Kirkekor i Broager Kirke. Her vil kirkekoret synge sommeren ind med sange fra Händel til Alberte.

Fremvisning af kirkeskoven

Onsdag den 14.juni er der fremvisning af kirkeskoven som er under forvandling fra højskov til stævningsskov. En skovfoged vil fortælle om dette.

Efterfølgende holdes det årlige menigsmøde, som i år er fremrykket.

Der kommer nærmere INFO om dette dobbeltarrangement.

Broager Kirke – summa summarum

Som man kan se af ovenstående arrangementer, er der året rundt mange livsbekræftende aktiviteter i og omkring Broager Kirke, hvor der også kommer mange gæster og turister.

Foruden disse aktiviteter foregår der også andre ting fra vugge til grav : spaghettigudstjenester, koncerter, højskolesang, læsekreds, sogneaftener og baby salmesang.

På YouTube findes der flere klip fra Broager Kirke. På en helikoptertur kan man se hele kirkegården, en ”langhåret” kirkeskov og et flot view over Broagerland. I en droneoptagelse som Bo Lykke Jørgensen har lavet, kan man se kalkmalerierne i kirken på nært hold.

God søndag!

Broager.dk

Broager.dk er er et digitalt samlingssted for borgerne i byen og på Broagerland.

Følg med

© 2024 Broager – Designet af Aveo web&marketing