BROAGER.DK
BROAGERLAND OG BYENS DIGITALE SAMLINGSSTED

Nyheder

Stensigmose inviterer til køernes forårsfest på søndag

08-04-2019Med smuk udsigt over Sønderborg Bugt ligger Stensigmose, hvor Gitte og Frode Lehmann bor. Til gården hører 110 sortbrogede køer, 35 kalve, 70 kvier samt en flok høns, bier og katte samt 140 hektar jord. Gården har været drevet økologisk og bæredygtigt siden 1995.

Og søndag den 14. april inviterer de alle interesserede til køernes forårsfest – for det er økodag, og køerne kommer på græs.

- Det er vigtigt for os, at båd dyr og mennesker har det godt, og at vi passer på jorden, så vores efterkommere også har mulighed for at fremstille nogle gode fødevarer, understreger ægteparret i en pressemeddelelse og byder velkommen til Økodag med dette program:


Kl. 10.00 Gården åbner
Kl. 12.00 Øko-køerne lukkes ud på marken
Kl. 14.00 Farvel og tak for i dag

Vær venligst opmærksom på, at hunde IKKE må medtages til Økodag.

Aktiviteter (Hvad kan du ellers opleve på gården):

Halmhoppeborg for børnene
Gå på opdagelse i staldene
Klap en kalv
Snak med en økologisk landmand
Smagsprøver fra Naturmælk og salg af ost
Salg af mel fra Skærtoft Mølle
Information om økologi ved Økologisk Landsforening
Spejderne sælger pølser m/brød og saft
Spejderne laver aktiviteter for børn
Smagsprøver og salg af honning
Pixibøger til de mindste, så længe lager haves

 

Stolte landmandstraditioner og bæredygtighed
Gården på Stensigmose 4 har været i familiens eje siden 1819 og bebos nu af sjette generation, og nu er vi i gang med at overdrage gården til syvende generation.

Der ligger stolte landmandstraditioner til grund for den daglige drift af bestanden og jorden. Siden omlægningen i 1995 har vi på gården arbejdet med alle aspekter af bæredygtighed og blandt andet udarbejdet en naturplan, så også kommende generationer kan producere fødevarer.

Gården samarbejder med to økologiske planteavlere. Vores biavler, der har sine bistader på gården, vil være til stede med sin honning.

Gården er med i et forskningsprojekt sammen med Århus Universitet. Derfor er der enkelte dyr af gammel jysk race på gården. Der er også sat en storkerede op på den nye lade, så vi håber storken også kommer til Økodag. 

Gendarmstien går forbi på gårdens marker langs med kysten.

 

Klimavenlige tiltag?
Vi arbejder med bæredygtighed, og har fået lavet en vurdering efter et system, der hedder Rise. Klimatiltag er en del af denne vurdering.

Energi:
Vi har solceller, der producerer strøm, og resten af elforbruget købes som grøn strøm. Vi har LED lys og frekvensstyrede pumper, som har et lavt energiforbrug.

Opvarmning sker med en varepumpe, der samtid køler mælken.

 

CO2:
Køerne henter selv så meget foder ude på marken som muligt. Kløvergræs er den bedste afgrøde til at lagre CO2 i jorden. 2/3 af hele ejendommen er udlagt med kløvergræs.

Det mester af de 150 ha, vi dyrker, ligger lige rundt om ejendommen. Det sparer transport, og køerne skal ikke gå så langt.

Smag på økologien i det fri
Mælken på gården bliver dagligt afhentet af Naturmælk, som til Økodag kommer med lækre, økologiske smagsprøver af mejeriets produkter. I er også velkomne til at medbringe jeres egne madpakker og nyde dem på gården.

Læs mere om Økodag her 


Hoved sponsorer

Sponsorer

 

Broager.dk