BROAGER.DK
BROAGERLAND OG BYENS DIGITALE SAMLINGSSTED

Nyheder

Til hvert tredje hjertestop kommer en frivillig før ambulancen

09-05-201973 procent hjertestop sker i hjemmet. 19 på Broagerland er klar til at redde liv – og Dansk Folkehjælp er klar med flere kurser til flere førstehjælpere.

- Vi startede rigtigt op sidste sommer, og oplever i øjeblikket en stigende kurve i tilmeldinger af førstehjælpere, siger konsulent i sekretariatet for Danmark Redder Liv, Lone Rasmussen. Hun fortæller, at 19 på Broagerland nu er med i det frivillige arbejde med at redde liv. De 9 bor på Nejs Bjerg. I hele kommunen har 171 meldt sig.

- Hvis der lokalt er mindst 12, som finder sammen og er interesseret, så kommer vi jo gerne ud og fortæller om ordningen og tilbyder gratis førstehjælpskursus til dem, der ikke har en førstehjælps-baggrund, oplyser hun og støtter dermed grundejerforeningen på Nejs Bjerg i deres tilbud om at tage imod henvendelse fra interesserede.

Regionen forlænger ordningen

I forlængelse af denne uges to tidligere historier om hjertestop har broager.dk talt med Dansk Folkehjælp om ”Danmark redder liv”, også fordi det præhospitale udvalg i Region Syddanmark i mandags besluttede at anbefale at forlænge dette før-hospitale projekt mindst til udgangen af 2019, og i næste uge offentliggør Dansk Folkehjælp en pressemeddelelse om den foreløbige evaluering.

Den vil vise, at der ved 810 alarmer om formodet hjertestop var mindst én førstehjælper til stede i 85 procent af tilfældene i Syddanmark. En procentandel, der har været stigende i projektperioden siden opstarten sidst i juni 2018.

Der er også sket en udvikling i hvor mange førstehjælpere, der kommer før ambulancen og er de første til at opstarte hjertelungeredning/hjertemassage og støde med hjertestarter. Ligesom der er en vækst i antallet af førstehjælpere, der medvirker til at yde hjertelungeredning/hjertemassage.

I hvert tredje tilfælde (35%) ankom førstehjælperen før ambulancen. I Region Syddanmark var førstehjælperne således fremme før ambulancen i 226 tilfælde. 73 procent hjertestop sker i hjemmet og 27 procent i det offentlige rum.

244 førstehjælpere har medvirket til hjertelungeredning • 51 førstehjælpere har været den første til at yde hjertelungeredning • En hjertestarter har 14 gange afgivet stød før ankomst af ambulance i perioden januar-marts 2019. Det vil sige, at hjertestarterne bliver brugt i markant flere alarmer.

Du kan læse om initiativet - som kan inspirere andre - på Nejs Bjerg her


Hoved sponsorer

Sponsorer

 

Broager.dk