BROAGER.DK
BROAGERLAND OG BYENS DIGITALE SAMLINGSSTED

Nyheder

Vejr og vind – og en god eftermiddag på biblioteket

05-10-2017


Fra eftermiddagens foredrag på biblioteket

For mest er det sådan, at vi i Danmark har andres vejr. Sjældent er det vores eget.  Det meste kommer udefra. Også Nordlyset. Vidste du, at Nordlyset kan ses, også fra Broager, f.eks. fra Gendarmstien ud mod Gråsten-Rinkenæs.

Anders Brandt fra Broager med sit daglige arbejde på TV2 Vejret dokumenterede sin tålmodighed med at "fange" Nordlyset i kameraet. Han viste flotte billeder fra en nytårsaften med raketter og meget stærke grønne farver over himlen, fra Gendarmstien tæt ved hans bopæl i Broager, da han i eftermiddag på biblioteket i Broager fortalte om vejr og vind.

Vejret er forunderligt, foranderligt og som Anders Brandt bemærker: Vejret er gentagelse på gentagelse på gentagelse. Vejret opstår på samme måde, altid. Men i kraft af jordens rotation og en masse andre højtryk og lavtryksvarmesække og hvad det alt sammen hedder i metrolog-sprog, så var det vel gennemgangen af, hvordan vandstands-højder som 100 års fænomener, der nu skal forventes som 10-års muligheder, der gav stof til eftertanke.

Skybruddet i august 2007 over Broager-Gråsten og i 2011 i København var blandt guldkornene. 142 mm regn i Gråsten på halvanden time imod Københavns 130 mm på tre timer – og blev sat i relief med, at 53 mm i Gråsten faldt på 10 minutter. Det var det voldsomste skybrud i dansk vejr-historie!

Og så fik vi billeder af de danske vintre, som vi næppe mere kommer til at opleve. De meterhøje driver i 1978-79. Den tilfrosne Ringkøbing Fjord i 2011. Og kælken på asfalten, der for alle 6-7 årige børn er, hvad de har oplevet – fordi vi skal længere tilbage for at have oplevet en rigtig vinter…

De fremmødte fik et fagligt kompetent foredrag fra en personlig engageret Anders Brandt.  Få tænker vist på, at TV2 Vejret producerer 60 vejr-udsendelser om dagen.

 


Hoved sponsorer

Sponsorer

 

Broager.dk